Volodimir Zelenski, acuzat de Guvernul Ungariei cu privire alegerile legislative de duminică. Pe cine dorește să înlăture de la putere

de: Rosu Ioana
31 03. 2022

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, vine cu acuzații grave la adresa Ucrainei, despre care spune că ar dori să se implice în alegerile legistlative de duminică. Potrivit oficialului, Kievul ar fi interesat să susțină un anumit partid, având în vedere contextul tensionat în care se desfășoară războiul.

Care sunt conflictele actuale dintre Ungaria și Ucraina

Apar noi conflicte între Kiev și Budapesta, după ce ministrul ungar a acuzat Ucraina că dorește să influențeze alegerile de duminică, implicându-se de partea opoziţiei ce încearcă să-l înlăture de la putere pe premierul conservator Viktor Orban. Cel mai recent conflict dintre cele două țări îl reprezintă refuzul Guvernului Ungariei, condus de actualul premier, de a oferi arme Ucrainei, dar și de a accepta tranzitul prin Ungaria a transportului de arme primite de Occident după ce Rusia a invadat Ucraina.

Având în vedere lipsa susținerii Ucrainei de către actuala conducere, ministrul ungar a anunțat pe Facebook, prin intermediul unui mesaj, că „Stânga ungară menţine o coordonare strânsă cu reprezentanţii guvernului ucrainean”, care i-ar fi promis acestuia sprijin în cazul câștigării alegerilor. Pe lângă trimiterea de arme, partidul de stânga i-ar fi promis Ucrainei că va vota pentru sancţiuni europene care să vizeze exporturile ruse de petrol şi gaze naturale.

În cadrul mesajului trimis de Szijjarto, acesta a mai susținut că, recent, au avut loc negocieri serioase între ministrul ucrainean de Externe și ambasadorul ucrainean la Budapesta pentru „a discuta opţiuni despre cum să influenţeze rezultatele alegerilor în Ungaria”.

Motivul pentru care Ungaria nu oferă sprijin Ucrainei în război

Ministrul ungar de Externe a insistat și asupra discursurilor și acuzațiilor pe care Volodimir Zelenski le-a lansat la adresa premierului Viktor Orban, după ce acesta și-a exprimat lipsa de implicare în război, având în vedere consecințele pe care le-ar suferi Ungaria în urma acestei decizii.

Astfel, Peter Szijjarto a menționat despre „atacurile constante la adresa Ungariei şi a guvernului ei pentru refuzul de a trimite arme Ucrainei sau de a vota pentru sancţiuni care ne pun în pericol aprovizionarea cu energie”, atunci când a evidențiat motivele pentru care Ucraina dorește să fie de partea opoziției.

Ministrul ungar a recunoscut că cerințele Ucrainei sunt de înțeles în contextul războiului, însă acesta și-a menținut fermă poziția adoptată de Guvernul actual, atunci când vine vorba de „interesele Ungariei de a rămâne în afara acestui război”.