Turte de Crăciun, rețeta veche de sute de ani. Cum prepară gospodinele din Moldova Scutecele lui Iisus  

de: Anca Lupescu
21 12. 2023

Dacă ai mâncat vreodată turte de Crăciun, atunci știi cât de delicioase sunt. În Moldova, ele se numesc scutecele lui Iisus și sunt un simbol al sărbătorilor de iarnă. Ele se fac după o rețetă veche de sute de ani, transmisă din generație în generație. Aceste turte sunt o tradiție adânc înrădăcinată în cultura moldovenească și sunt delicioase.

Rețetă de turte de Crăciun. Ce sunt scutecele lui Iisus

Gospodinele din Moldova încep pregătirile pentru turtele de Crăciun cu mult timp înainte de sărbătoare. Rețeta, păstrată cu sfințenie, presupune ingrediente simple și un ritual specific de preparare. Făina albă, apa și un strop de lapte sunt ingredientele de bază. Secretele acestei rețete constau în dragoste și răbdare.

Citește și: Legenda uitată a lui Moș Crăciun: de la om viclean la cel mai bun

Ai nevoie de:

  • 600 g făină
  • 2 linguri ulei
  • 250 ml apă călduță sau lapte
  • 1 kg nucă
  • 500 g zahăr
  • Zahăr vanilat
  • Coajă de lămâie și portocală
  • 1 praf de sare

„Scutecele lui Iisus” – cum se fac

Denumite și „Scutecele lui Iisus”, aceste turte își găsesc locul de cinste în casele moldovenilor. Ele reprezintă un gest de generozitate și ospitalitate, fiind oferite oaspeților ca simbol al bucuriei și al împăcării.

Pentru a le realiza, amesteci toate ingredientele până obțiiun aluat elastic și suplu, care nu se lipește de mâini. Se împart în bucățele egale și se întind foarte subțire, apoi se coc cpe fundul tăvii.

Nuca se pisează, se amestecă cu zahărul, esențele și cojile de portocală. Se face un sirop din apă și zahăr pe foc, până ce se topește zahărul. Turtele scoase din cuptor se trec prin sirop și apoi se dau prin nucă și zahăr și se așează una peste alta până obții ca un fel de tort.

Se taie totul după ce a stat o zi la înmuiat și se servește în felii ca de tort sau după bunul plac. Secretul este ca aceste foi să fie foarte subțiri. Ele vor absorbi foarte bine siropul și apoi nuca se va lipi de ele.

Când stau una peste alta, turtele se îmbibă de sirop și se lipesc una de cealaltă, formând o prăjitură cu multe straturi și între ele nucă măcinată dulce. 

Fiecare gospodină din Moldovă are propria rețetă de turte de Crăciun și propriile secrete.

Citește și: Singurul târg de Crăciun din România într-o zonă de munte. Nu e într-un oraş, are un peisaj de poveste

Unele se coc pe fundul tăvii, dar scutecele lui Iisus pot fi făcute și pe o tigaie încinsă sape plită. De asemenea, foile nu trebuie neapărat să fie rotunde. Ele pot fi păstrate și poți să le faci într-o tavă pătrată, ca să tai frumos turtele când sunt gata. Poți presăra pe deasupra cacao sau cocos și poți orna turtele după preferințe.

Turtele de Crăciun, un simbol al sărbătorii

În timpul sărbătorilor, turtele de Crăciun din Moldova sunt o parte importantă a tradițiilor culinare. Aceste turte sunt nelipsite de masa de sărbătoare, iar în unele locuri, oamenii obișnuiesc să agațe câteva turte fără nucă în pomul de Crăciun, în mod simbolic.

Citește și: Legenda lui Moș Crăciun. De ce împarte cadouri și care este povestea sacului magic VIDEO

Pe lângă cozonac,  Scutecele lui Iisus în Moldova sunt printre cele mai faimoase preparate de Crăciun. Rețeta veche de sute de ani se transmite din generație în generație, iar pregătirea lor este mai mult decât frământare și coacere, este un moment petrecut în familie, alături de cei dragi, în căldura propriului cămin.