Turiștii aflați pe litoralul românesc nu mai sunt lăsați de autorități să intre în apa mării. Motivul care i-a revoltat la maximum pe oamenii aflați în vacanță

de: Rosu Ioana
16 08. 2023

Pe fondul incidentelor tragice recente și a creșterii riscurilor asociate capcanelor formate foarte aproape de mal, autoritățile le interzic turiștilor să mai intre în mare, pentru a evita alte tragedii. Astfel, experții în siguranță marină subliniază importanța cunoașterii și respectării regulilor de precauție înainte de a intra în apă, în aceste zile fiind arborat steagul roșu.

Pericolul care îi paste pe turiști aproape de mal

În urma celor patru decese cauzate de înec în ultimele zile, în Mamaia, autoritățile române au lansat un avertisment serios către turiștii care se află pe litoralul Mării Negre, interzicându-le să intre în apă, în perioadele în care marea este foarte agitate.

Astfel, pe toate plajele de pe litoralul românesc este steag roșu, turiștii nemaiavând voie să intre în mare din cauza valurilor puternice și ale curenților rip. Așa se face că, vântul puternic ridică valuri mari, iar în adâncuri se formează curenți extrem de periculoși. Din acest motiv, foarte aproape de mal, s-au format deja gropi de un metru și jumătate, care pun viața aventurierilor în pericol. Acești curenți, denumiți și „asasini silențioși”, pot trage victimele spre larg, chiar și atunci când apa ajunge doar până la brâu.

Curenții rip se formează, în special, în prezența valurilor care se sparg la mal și creează canale prin care apa se retrage către larg. Aceștia se formează perpendicular pe plajă și pot fi îngusti, dar extrem de puternici. Viteza medie a unui curent rip este de 0,5 metri pe secundă, iar viteza maximă poate ajunge până la trei metri pe secundă. Acest lucru înseamnă că, inclusiv, înotătorii de performanță pot avea dificultăți în a se opune acestor curenți, viața acestora fiindu-le pusă în pericol.

Turiștii trebuie să se informeze cu privire la riscurile existente în mare

Autoritățile recomandă turiștilor să fie informați și să înțeleagă riscurile asociate curenților rip înainte de a se aventura în apă. Este important să respecte semnele de avertizare și să ceară informații de la salvamari cu privire la condițiile actuale de înot. În plus, se recomandă evitarea înotului solitar, cât și îndepărtărea de mal.

”Apare în special când în mare sau în ocean sunt valuri, care se sparg la mal, apoi apa se retrage către larg printr-un canal. Se formează perpendicular cu plaja și poate avea între 10 și 70 de metri lățime. Viteza medie a unui curent rip este de 0,5 metri pe secundă, dar viteza maximă poate ajunge și la trei metri pe secundă.

Spre comparație, un înotător obișnuit, dar antrenat, poate înota cu 0,8 metri pe secundă, un înotător olimpic doi, trei metri pe secundă, iar viteza cu care curge apa unui râu de munte este de unu, doi metri pe secundă. Deci nu este o soluție să înoți împotriva unui curent rip. Dar există scăpare”, scrie libertatea.ro.

Potrivit statisticilor, în medie, în fiecare an, în sezonul estival, mor 30 de persoane pe litoralul românesc, tocmai din cauza acestor curenți periculoși.
Cercetătorii au monitorizat 34 de sectoare de plajă, între Năvodari și Vama Veche, pe baza imaginilor satelitare de mare rezoluție.

Astfel că, din cei 40,3 kilometri studiați, 74% sunt afectați de curenții rip, cu frecvență mai mică sau mai mare. Vă reamintim că, în urmă cu trei zile, patru persoane au murit la Mamaia, după ce au fost trase de curenți în larg. În ciuda lanțului uman creat în jurul acestora, cât și a eforturilor echipelor de salvare de a-i readuce la viață, a fost declarat decesul acestora.

Află mai multe despre curenții rip: