Tulpina B.1.1.7 – unde a apărut această nouă formă a virusului și ce se știe despre ea
Cazuri de infectare cu virusul B.1.1.7, noua tulpină de coronavirus, au fost descoperite de curând în 33 de țări din lume. Această nouă tulpină a fost anunțată inițial în Marea Britanie și este mult mai contagioasă.
Tulpina B.1.1.7 – apariție și formă a virusului
Tulpina B.1.1.7 este o variantă a SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Varianta a fost detectată pentru prima dată în octombrie 2020 în timpul pandemiei COVID-19 din Regatul Unit dintr-un eșantion preluat în luna precedentă și a început să se răspândească rapid până la jumătatea lunii decembrie.
Tulpina B.1.1.7 este corelată cu o creștere semnificativă a ratei infecției cu COVID-19 în Regatul Unit. Varianta este, de asemenea, remarcabilă pentru numărul mai mare de mutații pe care le conține comparativ cu tendința înregistrată până în prezent.
Tulpina B.1.1.7 – mutație a SARS-CoV-2
Mutațiile din SARS-CoV-2 sunt frecvente: peste 4.000 de mutații au fost detectate numai în glicoproteina de vârf, potrivit consorțiului COVID-19 Genomics UK (COG-UK).
Accentul asupra mutațiilor este un mod obișnuit de a urmări răspândirea virusului. Pe lângă faptul că arată, de exemplu, că SARS-CoV-2 a sosit în Marea Britanie din peste 1.000 de incidente separate, arată, de asemenea, că o variantă cu mutația G614 a înlocuit complet D614 anterior. Varianta VOC-202012/01 este definită de 23 de mutații: 13 mutații non-sinonime, 4 deleții și 6 mutații sinonime (adică, există 17 mutații care schimbă proteinele și șase care nu).
Tulpina B.1.1.7 – consecințe
Tulpina B.1.1.7 este mai periculoasă, nu deoarece duce la cazuri mai grave de Covid-19, ci din cauză că are risc mai mare de transmitere. Consecințele acestui fapt ar fi:
- mai multe infectări
- mai multe spitalizări.
Tulpina B.1.1.7 – declarații epidemiolog
Pe fondul evenimentelor de sfârșit de an, care includ mai multe călătorii și mai multe adunări de persoane, multe țări se luptă deja cu un număr mai mare de cazuri.
„În mod evident, este un lucru pe care noi îl luăm întotdeauna în serios şi lucrurile devin îngrijorătoare ori de câte ori apare o mutaţie, dar cred că publicul american are nevoie să îşi amintească faptul că aceştia sunt viruşi ARN şi de aceea dezvoltă mutaţii tot timpul. În majoritatea cazurilor, însă, aceste mutaţii nu au o semnificaţie funcţională”, a declarat Anthony Fauci, epidemiologul-șef al Statelor Unite.
„Răspunsul este că se pare că nu îi îmbolnăveşte mai rău. Pentru cealaltă problemă, dacă tulpina cea nouă scapă de sub protecţia indusă de vaccinurile pe care le folosim acum, pot să vă spun că, potrivit colegilor noştri britanici, nu este cazul de aşa ceva”, a continuat Fauci, potrivit aceleiași surse.
Țări în care există tulpina B.1.1.7
Lista țărilor care au identificat infecții cu tulpina B.1.1.7 include – pe lângă Statele Unite, Marea Britanie și Turcia:
- Australia
- Belgia
- Brazilia
- Canada
- Chile
- China
- Danemarca
- Finlanda
- Franța
- Germania
- Islanda
- India
- Irlanda
- Israel
- Italia
- Japonia
- Iordania
- Liban
- Malta
- Olanda
- Norvegia
- Pakistan
- Portugalia
- Singapore
- Coreea de Sud
- Spania
- Suedia
- Elveția
- Emiratele Arabe Unite
- Taiwan
Turcia este cea mai recentă ţară care a depistat 15 cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus.
Tulpina B.1.1.7 – în România
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat pentru Digi24, faptul că este posibil ca noua tulpină B.1.1.7 să fi ajuns și la noi în țară, dar să nu fi fost încă depistată.