Tudor Chirilă atacă dur “Ordonanța trenuleț”: “Un cerc vicios din care nu se mai iese. Se aplică schema bine cunoscută: noi furăm, voi plătiți”

de: Alexandru Denisa
30 12. 2024

Artistul Tudor Chirilă s-a alăturat criticilor din societatea civilă împotriva prevederilor controversatei „Ordonanțe trenuleț”, propusă de guvernul condus de Marcel Ciolacu. El susține că măsurile incluse în aceasta amplifică povara asupra cetățenilor de bună-credință.

Ce a mărturisit Tudor Chirilă despre „Ordonanța trenuleț”

„Cu trei zile înainte de alegeri Marcel Ciolacu zicea că nu o să fie creșteri impozite sau taxe noi. Sigur, trebuia să fii prost să-l crezi pe cuvânt. Iar ordonanța trenuleț vine să confirme asta”, notează Chirilă într-un mesaj distribuit luni pe pagina sa de Facebook.

Tudor Chirilă critică dur guvernarea, acuzând că povara economică este transferată asupra mediului privat și a oamenilor cinstiți, în timp ce numărul bugetarilor crește constant, ajungând la 1,5 milioane.

El subliniază că media salariilor în sectorul public depășește cea din privat și că guvernul eșuează în colectarea TVA-ului, menținând pensiile speciale neafectate. Chirilă consideră că aceste politici reflectă lipsa de responsabilitate a clasei politice, care evită măsuri esențiale precum reducerea cheltuielilor publice, eficientizarea instituțiilor și eliminarea privilegiilor politice, în timp ce țara se confruntă cu începutul unei perioade de austeritate.

„Se aplică schema bine cunoscută: noi furăm (adică ei) voi plătiți (adică oamenii cinstiți). Iar încărcarea maximă vine pe mediul privat, normal. Adică exact ăla care nu mai e reprezentat în parlament. Micii antreprenori, IMM-urile”, continuă acesta, amintind apoi de mai multe date apărute în presă: în luna octombrie 2024 numărul bugetarilor a crescut cu 30 de mii față de luna precedentă; în ianuarie 2022 numărul bugetarilor era cu 15.000 mai mare decât în 2021; din 2021 până acum numărul bugetarilor a crescut cu o medie de cel puțin o mie de angajări pe lună; media salariilor la stat e mai mare decât la privat.  România a ajuns la 1.500.000 de bugetari. Toate astea în timp ce guvernul nu e în stare să colecteze TVA decât în proporție de 36%, nu se atinge de pensiile speciale – o știre aproape neobservată acum vreo două săptămâni ne spune că CCR a declarat neconstituțională supraimpozitarea pensiilor. Sentimentul meu este că ne aflăm doar la începutul măsurilor de austeritate pentru că a venit nota de plată. Dar USL nu vrea să umble acolo unde ar fi trebuit s-o facă o clasă politică responsabilă și anume la reducerea cheltuielilor cu personalul, eficientizarea instituțiilor și stoparea privilegiilor acordate pe criterii de loialitate de partid”, acuză Tudor Chirilă.

Tudor Chirilă atacă dur “Ordonanța trenuleț”:

Ce a mai adăugat artistul

Tudor Chirilă critică dur situația economică și politică, susținând că povara fiscală este transferată exclusiv asupra cetățenilor cinstiți, în timp ce corupția politică alimentează munca la negru. Lipsa de încredere în stat determină oamenii să eludeze taxele în diverse sectoare, creând un cerc vicios imposibil de rupt.

El acuză clasa politică de incompetență, făcând aluzie la numirea unui prim-ministru nepregătit în funcție, de două ori.

„Nimic din toate astea, pentru că există un bazin de sisifi nereprezentați pe care îi putem încărca cu bolovanul de taxe și impozite. Că doar nu credeți că toată țara plătește taxe. Nu, direct proporțional cu jaful și corupția politicienilor crește munca la negru. Incapabili să se lupte cu un stat corupt, oamenii aleg să-l fure. Muncesc la negru. În construcții, în comerț, în educație, în sănătate, fiecare găsește o soluție să mai eludeze niște taxe. E un cerc vicios din care nu se mai iese. Asta se întâmplă când clasa politică e confiscată de incompetență. Asta se întâmplă când un covrigar fără diplomă ajunge prim ministru. De două ori”, subliniază muzicianul.