Tu ți-ai trimite copilul de 5 ani singur la cumpărături? Un show TV a făcut acest experiment. Cum se descurcă micuții pe stradă sau în magazine. Totul a fost filmat pe ascuns

de: Violeta Badea
24 09. 2024

O emisiune TV face furori în Canada. În cadrul show-ului, copii de trei și patru ani sunt trimiși singuri la cumpărături. Tu ai avea curaj să-ți trimiți micuțul singur la magazin? Crezi că s-ar descurca? Ai avea răbdare să-l aștepți? Iată cum au fost surprinși copiii care au luat parte la ”Old Enough”!

Emisiunea din Canada care trimite copiii mici la cumpărături

Într-o societate tot mai dominată de ecrane și de un ritm de viață alert, părinții sunt din ce în ce mai preocupați de sănătatea mintală a copiilor lor.

Un show TV canadian, inspirat de emisiunea japoneză Old Enough, a adus în prim-plan o soluție neașteptată: oferirea de mai multă libertate copiilor.

În cadrul emisiunii, micuți cu vârste între trei și șase ani sunt trimiși să îndeplinească sarcini simple, precum cumpărarea gustărilor de la magazin sau lăsarea unor obiecte la grădiniță, totul în timp ce sunt filmați pe ascuns.

Copiii își asumă aceste provocări fără să știe că sunt filmați, iar echipa de televiziune este mereu prezentă în fundal, deghizată în polițiști sau trecători, pentru a asigura siguranța celor mici.

Deși conceptul pare stresant pentru părinți, rezultatele sunt fascinante, micuții dovedindu-se capabili să finalizeze sarcinile într-un mod surprinzător de eficient.

”Am fost absolut îngrozită”

Un exemplu elocvent este cazul lui Simon, un băiat de cinci ani, care a participat la experiment. Părinții săi, David și Stephane Clemmer, au fost uimiți de încrederea câștigată de fiul lor în timpul emisiunii.

”Ne-a plăcut împuternicirea pe care le-a dat-o acestor micuți și, de asemenea, mândria pe care au simțit-o atunci când au îndeplinit o sarcină de adult”, a spus David Clemmer.

Acest experiment a demonstrat că oferirea de libertate copiilor poate avea un impact major asupra încrederii de sine și abilităților lor sociale. Pentru Lesley Billingsley, mama unui băiețel de trei ani, experiența a fost la fel de revelatoare, dar plină de anxietate.

”Am fost absolut îngrozită tot timpul, deși știam că echipa îl supraveghează. Cu toate acestea, Luther a reușit să îndeplinească sarcina și m-a impresionat enorm.”, a precizat femeia.

Citește și De ce pun românii nume de sfinți copiilor. De unde vine această tradiție și ce spun preoții despre acest obicei!

Lecțiile învățate de părinți și copii

Participarea la emisiune a schimbat perspectiva multor părinți. Aceștia au înțeles că, deși pare riscant, copiii sunt capabili să facă față unor provocări mai mari decât cele la care sunt expuși zilnic.

”Fiul meu este mai capabil decât îmi imaginam. Deși a avut unele ezitări la început, a reușit să-și ducă misiunea la bun sfârșit”, a spus Michael Billingsley despre experiența băiatului său.

Deși experimentul a avut și mici momente haioase – cum ar fi chipsuri zdrobite în drum spre casă – toți copiii au finalizat sarcinile și au dobândit un sentiment imens de mândrie.

Show-ul nu este doar o provocare pentru copii, ci și o lecție pentru părinți, arătând că micuții au nevoie de mai multă libertate pentru a crește încrezători și independenți.

Citește și Cele mai populare nume de copii în urmă cu jumătate de secol. Care era prenumele preferat de români!