Tu știai de unde provine numele România? Când a fost folosit termenul pentru prima dată, cum e diferit de Țara Românească
De-a lungul timpului, țara noastră a purtat mai multe nume. Alții spun că țara noastră se numește așa încă din Antichitate. Tu știai de unde provine numele România? Când a fost folosit termenul pentru prima dată, cum e diferit de Țara Românească.
De unde provine numele România? Anunțul istoricilor
De unde vine numele de România, este întrebarea la care unii dintre români nu pot răspunde. Cu toate astea, dacă se ia în considerare opinia unor istorici conform căreia „Țara Românească” este sinonim cu „România”, atunci numele țării noastre este cunoscut încă din Antichitate, provenind din limba latină.
Astfel, istoricul și președintele Academiei Române Ioan-Aurel Pop, spune că numele de România, în forma actuală a limbii, care cuprinde vocalele ”o” și ”â”, a fost folosit pentru prima oară în jurul anilor 1862-1866 pentru a numi teritoriul rezultat în urma unirii Țării Românești (Oltenia și Muntenia) cu Moldova (de la nordul gurilor Dunării – fără Bucovina și mare parte din Basarabia).
Țara Românescă și Vlahia
De asemenea, străinii au cunoscut, până spre sfârșitul secolului al XIX-lea, teritoriul pe care românii îl denumeau ”Țara Românească” drept ”Valahia”, stfel că în Constituția de la 1866 se consfințește numele de România.
”Datorită acestei constituiri târzii a statului român modern şi a impunerii denumirii oficiale de România abia în a doua parte a secolului al XIX-lea, mulţi autori străini au rămas derutaţi în legătură cu dualitatea numelui de Valahia-România şi de valah-român. S-a spus şi s-a scris adesea că numele de România a fost „inventat” sau folosit pentru prima oară de către un autor grec, Dimitrie Philippide, pe la 1816, când el publica la Leipzig lucrările Istoria României şi Geografia României, referindu-se în linii mari la spaţiul vechii Dacii traiane“, declară rectorul UBB.
Țările rumânilor
După, multe sute de ani la rând, numele de Rumânia/ România a circulat în paralel cu denumirea Vlahia/ Valahia. Conform istoricului, încă din antichitate regiuni istorice cum sunt Moldova, Banat, Făgăraș, Maramureș erau numite câtepdată Valachorum sau Valachiae/ Vlachiae/ Volachiae, care însemna ”țări ale rumânilor”.
”Aici, între Dunăre şi Carpaţii Meridionali (sau Alpii Transilvaniei, cum le ziceau occidentalii), s-a format la cumpăna secolelor al XIII-lea şi al XIV-lea, prin reunirea mai multor Vlahii, prototipul statului românesc medieval, adică Valahia Mare sau Ţara Românească“, spune istoricul Ioan-Aurel Pop pentru adevarul.ro.
Tara românească, sinonim cu România
Cercetătorul a conchis că sub nicio formă nu este greșit să punem semnul egal între numele de Țara Românească și România, întrucât este același lucru ca în cazul altor țări cum ar fi Germania sau Anglia. Deutschland înseamnă ”Țara Germanilor” și England înseamnă ”Țara Anglilor”.