Trucul secret pentru gogoșari în oțet, nici prea acri, nici prea moi. Sunt fix ca la țară!

de: Ana Chivu
12 09. 2021

Ce truc secret au unele gospodine atunci când pun gogoșari în oțet? Aceștia ies perfect ca textură și gustul este cu siguranță cel dorit de fiecare pofticios din familie. Cum trebuie să procedezi când îi pui la borcane pentru sezonul rece?

Rețetă pentru gogoșari în oțet

Poți să greșești ușor ingredientele sau măsurile pentru murăturile pentru iarnă. Mulți dintre oameni aleg să le pună chiar la începutul toamnei sau la finalul verii. Deși câțiva au senzația că este foarte ușor să pui gogoșari la murat, tocmai ei sunt pretențioși pentru că au aroma lor specifică ce trebuie bine îmbinată cu oțetul.

De asemenea, o altă problemă semnalată de alții este legată de textura lor. Cui îi plac gogoșarii moi? Legumele trebuie să se păstreze crocante, dar să fie și suculente în același timp. Există o rețetă care cu siguranță nu dă greș.

  • Ingrediente

6 kg gogoşari
1 kg de morcov, ţelină şi hrean curăţate şi tăiate după gust
frunze de ţelină
1 l oţet
4 l apă
10 linguri zahăr
5 linguri sare
3 g foi de dafin
5 g piper boabe
5 g muştar boabe

Mod de preparare

Spală bine gogoșarii și mai apoi taie fiecare legumă în patru bucăți. În felul acesta ei se vor curăța mai bine pe interior și îți va fi mai ușor să le dai semințele jos. Rupe conopida bucăți și spală-o și pe ea sub un jet puternic de apă. Spală frunzele de țelină și lasă-le deoparte până ce vei avea nevoie de ele.

Pune pe fundul borcanului frunzele și un băț de hrean pentru o aromă picantă. Așează ușor și frumos gogoșarii și printre ei adaugă conopida, morcovii, hreanul bucăți și frunze de țelină. Separat trebuie să faci o saramură din apă, oțet, sare și zahăr în care pui frunze de dafin, piper și boabe de muștar.

Răstoarnă saramura în recipientul ales și ai grijă să îl poți închide ermetic cu un capac. Este nevoie să îl ții cu gura în jos până ce se răcește, ulterior întoarce-l normal și ești gata să-l depozitezi în cămara ta cu bunătăți. Pentru o altă aromă, poți să adaugi și sfeclă roșie, dar să știi că toate bucățile de conopidă vor prinde astfel o tentă de roz.

Românii preferă deseori să mănânce castraveți, varză sau gogoșari murați, deși mai sunt multe alte variante de legume care pot fi lăsate la fermentat. Aici mai avem și roșiile coapte, gogonele sau pepenașii care sunt delicioși preparați astfel.