Trucul prin care vei înmulți trandafirii din curtea ta. Secretul stă într-un detaliu important
Înmulțirea trandafirilor se face cel mai bine prin plantarea tulpinilor verzi sau a butașilor sănătoși în curte. Secretul prinderii lor și dezvoltării corespunzătoare stă în modul de tăiere a plantei. Playtech Știri îți explică modul în care trebuie să procedezi ca florile să supraviețuiască înrădăcinării.
Cum să alegi tulpina de trandafir pe care să o tai pentru înmulțire
Când se propagă trandafiri din butași, este bine să se aleagă tulpini de la trandafiri arbusti nealtoiți sau din specii pure sălbatice sau native, nu hibride. În acest din urmă caz, tulpina care se vrea să fie înmulțită nu are rezistența plantei părinte, iar probabilitatea să moară este destul de mare.
Înrădăcinarea unui butaș se poate face aproape oricând în sezonul de primăvară. Totuși, butașii care au înflorit recent au mai multe șanse să se înrădăcineze în comparație cu o tulpină ce prezintă lemn vechi, întărit. Este un detaliu important în acest proces.
Citește și: Cum să stimulezi creșterea rapidă a trandafirilor. Așa trebuie să-i plantezi la final de martie
Taie butașul în primele ore ale dimineții; de ce să nu înmulțești planta când înflorește
Un alt lucru ce joacă un rol deosebit în înmulțirea trandafirilor este intervalul orar la care se face tăierea tulpinii. Taie butașul în primele ore ale zilei, când planta este bine hidratată.
Atenție! Evită tăierea butașilor când planta se află în plin proces de înflorire. În această perioadă, ea își concentrează energia pe producția de flori în loc de dezvoltarea rădăcinilor. Dacă tai tulpina în acest punct, butașii nu se vor înrădăcina ușor, ci foarte greu.
Cum înmulțești trandafirii în curte; pașii pe care trebuie să-i respecți
- Alege un lăstar care a înflorit cel puțin o dată în sezonul cald.
- Taie lăstarul, îndepărtează primele 3 frunze începând de la bază.
- Lasă 3 frunze în partea de sus a lăstarului, apoi taie-l.
- Pune lăstarul într-o soluție cu stimulator de creștere, pentru a susține dezvoltarea rădăcinilor.
- Introdu butașul în pământ până la prima frunză de jos.
- Pune deasupra butașului o sticlă de plastic tăiată pe jumătate, care să prezinte dop.
- Când temperaturile sunt ridicate, după ce butașul s-a prins, deschide dopul de la sticlă.
- Îndepărtează sticla la câteva zile după îndepărtarea dopului pentru a permite creșterea.
Secrete în procesul de monitorizare a noii plante
Menține solul umed până când butașul formează rădăcini în locul în care l-ai plantat. Acest proces durează, de obicei, două săptămâni. Verifică dacă planta a format rădăcini trăgând foarte ușor de tulpină – dacă opune rezistență, sistemul radicular este cel mai probabil deja dezvoltat.
Când rădăcinile sunt ferm stabile sau dacă au apărut lăstari noi de frunze de-a lungul tulpinii, poți lăsa planta liberă în curte, fără a fi nevoie de un sistem de protecție.