Trucul prin care ficusul tău va rezista pe parcursul iernii. Ce să faci la frunze

de: Ana Chivu
25 11. 2022

Majoritatea românilor adoră să aibă în locuința lor diverse plante pentru ornament sau pentru energia pe care o transmit. Cu toate astea, nu toți știu să aibă grijă de ele în funcție de anotimp. Specialiștii vin cu câteva detalii pentru gospodarii care își doresc să aibă grijă de plantele lor și după ce gradele încep să scadă în termometre. Care este trucul pentru ficuși știut doar de experți?

Truc pentru ficus: cum să îl îngrijești pe parcursul iernii

Obiceiurile și plăcerile oamenilor se schimbă în funcție de anotimp, lucru care se petrece și în cazul plantelor. Specialiștii știu că unele din ele au nevoie de o altă rutină pe parcursul iernii în funcție de soiul lor. Ficusul este unul din cei mai des întâlniți în casele românilor.

Acesta arată fabulos în orice încăpere, dar nu mulți gospodari știu să aibă grijă de el în mod corect. Planta crește foarte mult primăvara și vara. Această specie este originară din regiunile tropicale și subtropicale, așa că deși poate pare că poate face față frigului, nu rezistă la temperaturi mari.

Cum trebuie să procedezi?

Este cel mai bine să nu riști și să îi oferi îngrijirea necesară în vremurile în care mercurul scade din termometre. Cu o rutină potrivită vei vedea cum frunzele nu vor mai cădea și vor avea o culoare fabuloasă. Șterge frunzele cu apă în care adaugi un vârf de bicarbonat de sodiu și vei vedea schimbările apărute.

Această specie este predispusă la putrezirea rădăcinilor, așa că trebuie udat cu grijă în special în timpul unei zile calde. Este potrivit să îl plantezi într-un ghiveci cu pământ bogat și multe orificii de drenaj pentru a menține umiditatea solului, dar și pentru a controla totuși mediul.

Planta trebuie să beneficieze de fertilizare lunară în timpul primăverii și verii, iar o dată la două luni în timpul sezoanelor reci. Experții recomandă să verifici mereu frunzișul și pământul din ghiveci în cazul în care planta ta stă mult timp afară. Poți evita astfel dăunătorii sau semnele de boală.

Specii cunoscute de români

Ficusul aparține familiei Moraceae, iar în prezent există între 800 și 2.000 de specii care se regăsesc peste tot în lume. Trei dintre ele sunt însă cele mai iubite la noi în țară.

  1. Ficusul Ginseng: cunoscut și sub numele de Bonsai Ginseng, datorită asemănării sale cu un Bonsai. Este un copăcel cu trunchiul gros și coroana din frunze lucioase.
  2. Ficusul Benjamina: este un arbust elegant, cu o înălțime între 60-200 cm, foarte ramificat și care poarta denumirea de ficus plângător. Crește rapid, cu ramificații arcuite, flexibile, are scoarța dechisă la culoare si frunze mici, numeroase, cu vârf ascuțit. Este un tip de ficus din ce în ce mai popular în ultima perioada.
  3. Ficus Elastica: cel mai răspândit tip de ficus de la noi din țară, supranumit ,,Ficusul de cauciuc”, datorită conținutul de latex. Tine sa crească foarte mult în înălțime și să își piardă frunzele aflate la baza tulpinii.