Trucul lui Sorin Bontea pentru tocana de carne. Cum să-ți iasă delicioasă, ce trebuie să faci înainte să oprești focul

de: Daoud Andra
26 08. 2024

Mâncărurile tradiționale au un farmec aparte, iar bucătarii consacrați știu cum să le prepare pentru a le da o savoare deosebită. Chef Sorin Bontea are un secret care transformă tocănița banală într-un preparat demn de restaurant. Ce pune la final, chiar înainte de a opri focul.

Rețeta lui Sorin Bontea de tocană

Din când în când, chef Sorin Bontea împărtășește cu fanii lui rețete testate de el, care au un gust aparte. Juratul de la Masterchef iubește bucătăria tradițională românească și are câteva rețete preferate, pe care le gătește mereu pentru familie. Una dintre acestea este și tocana din carne de vită, inspirată de la gulaș, pe care Sorin Bontea o prepară după propria rețetă. La final, adaugă un ingredient care îi schimbă complet gustul.

Ingrediente:

  • 500 g carne de vită
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 2-3 cartofi
  • ulei
  • sare
  • piper
  • chimen semințe și măcinat
  • boia iute și dulce
  • pastă de tomate

Mod de preparare:

Se taie carnea de vită cubulețe și se asezonează. Se toacă ceapa și morcovul, apoi se călesc în ulei cu puțină sare, până când se înmoaie. Se adaugă boiaua dulce și cea iute și chimenul măcinat, după care se pune carnea de vită. Se călește până când își schimbă culoarea, după care se adaugă apă cât să o acopere.

Când carnea este aproape gătită, se adaugă pasta de tomate și cartofii curățați și tăiați cuburi. Se mai lasă pe foc până când și cartofii sunt gătiți, după care se potrivește de sare și de piper. Separat, se pun două lingurițe de semințe de chimen într-o tigaie cu ulei și se prăjesc la foc mic, timp de câteva minute, pentru a elibera aroma.

Ultimul pas este să punem semințele de chimen prăjite în tocăniță, pentru o aromă deosebită. O altă variantă ar fi să strecurăm amestecul și să adăugăm doar uleiul infuzat cu chimen, pentru o aromă mai subtilă.