Trucul genial care îți păstrează roșiile proaspete mult timp. Ce trebuie să le faci, de fapt VIDEO

de: Alex Cazacu
25 11. 2020

Probabil multora dintre noi ni s-a întâmplat ca atunci când cumpărăm roșii să luăm mai multe decât avem nevoie. De cele mai multe ori cele care rămân, se strică și ajung la coșul de gunoi. Alții dintre noi avem în grădină roșii coapte și vrem ca acestea să țină mai mult timp. Prin acest truc simplu, la care majoritatea dintre noi nu ne-am gândit, putem păstra roșiile proaspete mai mult timp în frigider.

Trucul genial care îți păstrează roșiile proaspete mult timp

Pe canalul său de YouTube, celebrul bucătar, Chef J. Kenji López-Alt, spune că greșeala pe care o facem este că nu rupem codițele roșiilor și că nu le depozităm într-un mod corespunzător. El susține că cea mai bună metodă de a păstra roșiile proaspete mai mult timp este să le poziționăm invers, cu locul unde au fost codițele în jos.

Mai precis, Chef J. Kenji López-Alt recomandă pe canalul său de YouTube, să îndepărtăm codițele roșiilor, după care să le așezăm pe o suprafață plană, cu partea unde a fost codița în jos. Totodată, roșiile trebuie să atingă pe cât mai mult posibil suprafața pe care vor fi depozitate.

Bucătarul explică că roșiile rămân zemoase și proaspete datorită pieliței lor și nu a codiței, precum mulți dintre noi suntem tentați să credem. Păstrarea codiței sau lăsarea locului liber la aer, ajută la stafidirea mai ușoară a roșiilor, mai spune cheful Kenji López-Alt, potrivit Landia.ro.

Cum putem grăbi coacerea roșiilor fără chimicale

Printr-o metodă foarte simplă, putem ajuta roșiile să se coacă mai devreme în mod natural. Este nevoie doar să știi momentul în care trebuie făcută operațiunea, astfel încât să ai și o recoltă mai bogată, dar și roșii coapte mai devreme. În termeni populari, metoda se numește Carnitul roșiilor.

Această operațiune se face manual și constă în ruperea vârfurilor de creștere ale plantelor. Carnitul ajută roșia să-și redirecționeze energia către florile și fructele rămase, grăbind astfel dezvoltarea lor, creșterea roșiilor care sunt deja formate și implicit coacerea lor.

Această metodă se face la 4 inflorescențe pentru ciclul scurt de primăvară- vară și la maxim 8 inflorescențe pentru ciclul lung vară – toamnă. În felul acesta, dacă operațiunea este făcută la timp, puteți să ajutați roșiile să dea rod cu 2-3 săptămâni mai devreme. De asemenea, specialiștii ne sfătuiesc ca operațiunea să fie făcută doar la câteva dintre plante, pentru a avea roșii timpurii, și nu la toată cultura, mai scrie sursa citată.