Trucul genial care îmbunătățește memoria. E foarte simplu ce trebuie să faci
Cercetătorii de la Universitatea Waterloo din Canada au publicat recent în revista ,,Memory” rezultate din cadrul unui studiu care arată cum pot oamenii să își îmbunătățească memoria cu până la 15%. Există un simplu truc pe care îl poate face oricine acasă. Acesta este de mare ajutor în special pentru cei care urmează cursurile unei facultăți sau sunt încă la liceu. Ce trebuie să faci pentru a avea o memorie mai bună?
Truc pentru memorie: cum poți să o îmbunătățești?
Cercetătorii de la Universitatea Waterloo din Canada au publicat recent rezultatele unui studiu care arată cum putem să ne îmbunătățim memoria cu până la 15% printr-un simplu truc. Experții susțin că dacă citești informațiile cu voce tare ai o rată mai bună de memorare.
Specialiștii au ajuns la această concluzie după ce au provocat 95 de participanți să testeze patru metode pentru a învăța anumite informații. Oamenii trebuiau să rețină câteva lucruri astfel: citind în tăcere, auzind pe altcineva citind, citind cu voce tare și ascultând o înregistrare a propriei lecturi.
Cei care au citit cu voce tare informațiile au arătat cele mai bune rate de memorare și reproducere. Mai exact, este vorba despre o creștere de la 5 până la 15% a vitezei de învățare.
„Spuneți informațiile pe care doriți să vi le amintiți cu voce tare și veți avea o probabilitate mai mare de a reține și reproduce date. Da, este atât de simplu!”, a spus psihologul și co-autor al studiului, Colin MacLeod.
Alte metode
Alte metode pentru învățare care au dat rezultate bune de-a lungul altor studii au fost descifrarea frecventă de puzzle-uri sau rezolvarea cuvintelor încrucișate.
Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit că sonata lui Mozart în D major îmbunătățește memoria. Dacă ești stresat sau te simți la limită ori foarte obosit psihic, ascultă această piesă clasică și o să vezi cum o să te concentrezi din ce în ce mai bine.
Experții de la Universitatea Sapienza din Roma au stabilit că muzica lui Mozart ajută la creșterea activității cerebrale asociate memoriei, înțelegerii și rezolvării problemelor.
Detalii din studiu
În cadrul studiului au participat 30 de persoane care au fost monitorizare cu ajutorul unor electroencefalografe pentru înregistrarea activității electrice cerebrale.
Oamenii au fost împărțiți în trei grupe cu vârste între 33 și 77 de ani. Unii au ascultat “L`allegro con spirito” din Sonata pentru două piane în D major K448 de Mozart şi “Fur Elise”, de Ludwig van Beethoven.
,,Rezultatele înregistrate după ascultarea compoziţiei lui Mozart au arătat, atât în cazul adulţilor cât şi în cazul bătrânilor sănătoşi, o intensificare a undelor alfa şi a frecvenţelor medii caracteristică unei activităţi cerebrale asociate coeficientului de inteligenţă, memoriei, cunoaşterii şi uşurinţei de a rezolva probleme”, afirmă cercetătorii, care susţin că electroencefalograful nu a înregistrat schimbări la grupurile menţionate după ascultarea muzicii lui Beethoven.