Trotinetele electrice ar putea fi interzise în Bucureşti. Ce spun locuitorii Capitalei

de: Stan Nicu
30 05. 2023

Trotinetele electrice ar putea fi interzise în Bucureşti. În contextul în care cei care folosesc acest tip de transport în Capitală sunt foarte mulți, administrația Bucureștiului intenționează să organizeze un referendum în acest sens. Așadar, ce spun locuitorii Capitalei.

Trotinetele electrice, intezise în București? Primăria îi va consulta pe bucureșteni

Trotinetele electrice ar putea fi interzise în București, primăria Capitalei propunând ca cetățenii să voteze la referendum dacă sunt de acord sau nu cu asta.

În 2022, în Capitală, din cauza accidentelor în care au fost implicate trotinetele electrice, 13 oameni și-au pierdut viața, iar alte 200 au fost răniți grav.

Se vrea organizarea unui referendum

Astfel, Primăria Capitalei se gândește să organizeze un referendum, prin care bucureștenii să stabilească dacă doresc sau nu să se renunțe la acest mijloc de transport din ce în ce mai folosit.

În majoritatea cazurilor, bucureștenii cred că trotinetele electrice ajută la combaterea poluării, dar asigură în aceleași timp și o mai bună mobilitate celor care le folosesc prin oraș.

Chiar și așa, locuitorii Capitalei recunosc că, în lipsa unui regulament clar, cei care folosesc trotinetele electrice sunt expuși unor mari pericole.

Parizienii au votat pentru interzicerea trotinetelor electrice

De asemenea, anul acesta, locuitorii Paisului au votat, în urma unui referendum, ca trotinetele electrice să fie interzise de pe străzile capitalei Franței.

Codul Rutier a fost modificat în 2022, astfel că acesta prevede sancțiuni clare pentru cei care se deplasează pe trotinete electrice.

Ce obligații au cei care circulă pe trotinetă electrică

Conform modificărilor, orice persoană care conduce o trotinetă electrică sau o bicicletă fără mijloace de iluminare, poate fi amendată.

„Conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcţionare pe timp de noapte”, arată noua lege.

Trecerea pe culoarea roșie a semaforului, sancționată de lege

Tot în aceeași lege se mai arată că va fi contravenție și se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni circulația cu trotinete electrice sau biciclete pe autostradă sau traversarea pe culoarea roşie a semaforului, nerespectarea semnalelor de cale ferată ori a semnalelor și indicaţiilor poliţistului rutier.

Amenzi pentru conducerea trotinetelor electrice sub influența alcoolului

De asemenea, o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice nu are voie să urce pe trotineta electrică sau pe bicicletă. Dacă sunt opriți de polițiști și se constată că au încălcat legea, aceștia sunt pasibili de o amendă între 870 și 1160 de lei.

Nu în ultimul rând, mai exista un proiect prin care staţionarea trotinetelor electrice în locuri interzise ar urma să fie sancţionată cu amenzi cuprinse între 200-400 de lei.