Trei zile libere pe săptămână pentru angajații din România? Veste neașteptată pentru români

de: Ștefan R. Apostol
06 03. 2023

Odată cu apariția pandemiei mulți români au fost nevoiți să-și schimbe obiceiurile zilnice, inclusiv modul de lucru, mare parte din ei lucrând de acasă, acolo unde s-a putut face asta. La nivel mondial, începând cu 2020 a început să fie testat un sistem hibrid de lucru, de acasă și doar câteva zile de la birou, iar ulterior s-a decis în anumite cazuri micșorarea perioadei de lucru la patru zile și trei zile libere. Sistemul a fost adoptat și în România, iar azi, conform unui sondaj, din ce în ce mai mulți români sunt adepții acestui sistem de trei zile libere pe săptămână pentru angajații din România.

Care sunt avantajele și dezavantajele unei săptămâni de lucru de 4 zile

Săptămâna de lucru de 4 zile a început să fie testată, încă din 2020, dar după ce restricțiile au fost mai relaxate. Acum, probabil că te întrebi cum este posibilă o astfel de situație favorabilă. De ce ar permite proprietarii de afaceri să le permită angajaților lor să lucreze doar 4 zile pe săptămână? Nu cumva compania va avea de suferit ca urmare?

Unele companii, conform unor studii recente, spun că realizează deja beneficiile unei săptămâni de lucru de 4 zile. Nu numai că o săptămână de lucru de 4 zile crește satisfacția angajaților, angajamentul companiei și munca în echipă, dar scade și nivelul de stres.

Chiar mai mult de-atât, reducerea programului de lucru al angajaților la o săptămână de lucru de 4 zile nu dăunează productivității acestora și nici producției companiei, mai arată studiile.

O săptămână de lucru de 4 zile poate părea o idee radicală, dar, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, am redus treptat numărul de ore lucrate în cadrul unei săptămâni de lucru obișnuite. În 1890, de exemplu, guvernul Statelor Unite a estimat că un angajat cu normă întreagă într-o fabrică de producție lucra în medie 100 de ore pe săptămână.

Până la mijlocul secolului al XX-lea, angajații din industria prelucrătoare lucrau doar 40 de ore pe săptămână. Reducerea săptămânii de lucru la 28 de ore nu este nici pe departe la fel de radicală, spun specialiștii.

Săptămâna de lucru de 4 zile este un concept relativ nou, apărut în mare parte datorită progreselor recente din domeniul tehnologiei, dar și ca urmare a efectolor pandemiei. Cu toate acestea, unele companii testează deja această idee, cu rezultate promițătoare atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

Vezi și: Țara din Europa unde săptămâna de lucru va fi de 4 zile. Planul e clar, salariile vor rămâne la fel

Vor fi trei zile libere pe săptămână pentru angajații din România?

Testată cu succes, săptămâna de lucru de 4 zile a fost adoptată și de anumite companii în România, reprezentanții acestora spunând că în acest mod s-au eficientizat mai multe aspecte ale bunului-mers al firmelor. Dar, deși nu s-a pus problema implementării definitive a unui astfel de sistem de lucru, ultimele studii sociale spun că din ce în ce mai mulți români sunt de acord cu săptămâna de lucru de 4 zile și trei zile libere pe săptămână pentru angajații din România.

Studiul, conform Profit.ro, arată că cel puțin 80% din angajații intervievați sunt de acord cu săptămâna de lucru de 4 zile și trei zile libere pe săptămână pentru angajații din România, reprezentând, în aceeași măsură, un beneficiu pentru companiile care vor dori să facă noi angajări într-o piață a muncii care și așa este într-o criză de forță de muncă.

Deși telemunca este deja regăsită în legislație, săptămâna de muncă de 4 zile nu este cu titlul de obligativitate, ci doar la latitudinea angajatorilor, cel puțin pentru moment. Rămâne de văzut dacă se va stabili și cadrul legal sau va rămâne doar facultativă ca și opțiune.