Trei persoane operate la Spitalul de Oftalmologie din Miercurea Ciuc și-au pierdut vederea după operație din cauza unei bacterii. Reacția spitalului după tragedie
Spitalele din România stau pe o bombă cu ceas din toate punctele de vedere, însă atunci când vine vorba de igienă, situația este cu atât mai greu de gestionat. O situație absolut revoltătoare a avut loc la Spitalul de Oftalmologie din Miercurea Ciuc, acolo unde trei pacienți și-au pierdut vederea în urma unei intervenții. De asemenea, alte șase persoane întâmpină mari probleme de vedere, din același motiv pentru care ceilalți trei pacienți nu mai pot vedea.
Ce intervenție au suferit 14 persoane
La jumătatea lunii ianuarie, 14 pacienți ai Spitalului de Oftalmologie din Miercurea Ciuc au fost operați de cataractă senilă. La scurt timp după intervenție, aceștia au dezvoltat endoftalmită, o inflamaţie a globului ocular. În urma analizelor efectuate pentru a descoperi ce s-a întâmplat, în cazul a șase pacienți a fost identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă.
În urma problemelor apărute după operații,13 pacienți au fost reoperaţi. La o lună de la aceste evenimente nefericite, reprezentanții spitalului au transmis că au finalizat ancheta internă, oferind detalii în acest sens.
„Majoritatea pacienților au fost externați cu stare ameliorată, se ține legătura cu ei în continuare și vor revin pentru control. Trei pacienți, cu sechele majore, acum sunt și ei în stare ameliorată, fără simptome.
La șase pacienți s-a observat deteriorarea vederii în diferită măsură, la cinci pacienți nu s-a deteriorat, respectiv s-a deteriorat în mică măsură vederea”, au transmis, joi, reprezentanții spitalului, potrivit Ziarului Harghita
Potrivit reprezentanților spitalului, la 6 din 14 pacienți s-a descoperit bacteria Pseudomonas aeruginosa, care nu se știe cum ar fi apărut în soluția oftalmică care s-a folosit în timpul intervențiilor. Deși au fost prelevate probe de pe toate suprafețele și ustensilele, inclusive de la personal, reprezentanții spitalului au anunțat că nu se știe de unde a apărut acea bacterie.
Mesajul transmis de spital
În urma incidentului fără precedent, unitatea spitalicească a anunțat măsurile luate privind sterilizarea și dezinfecția la nivelul secției de Oftalmologie, specificând că, pe termen lung, se ia în calcul modernizarea întregii secții.
„Au fost revizuite registrele de operaţii, registrele de sterilizare, cât şi procedurile operaţionale privind curăţenia-dezinfecţia şi sterilizarea la nivelul secţiei Oftalmologie, s-a reorganizat circuitul în camera de sterilizare proprie a secţiei Oftalmologie.
Au fost realizate mai multe întâlniri/instructaje cu personalul secţiei în vederea îmbunătăţirii cunoştinţelor acestora privind activităţile de curăţenie/dezinfecţie/sterilizare”, a mai transmis spitalul, prin intermediul unui comunicat de presă.
În final, instituția medicală și-a exprimat regretul față de suferința provocată pacienților, dând asigurări că se va ține legătura cu pacienții afectați. Aceștia au mai explicat că această situație este una fără precedent, având în vedere miile de operații efectuate până acum.
„Ne exprimăm regretul pentru situaţia ivită şi compasiunea pentru pacienţii afectaţi. Ceea ce s-a putut face din punct de vedere medical şi omeneşte s-a făcut pentru ei şi ţinem legătura în continuare cu pacienţii şi aparţinătorii lor.
Această situaţie este una fără precedent. Pe secţia Oftalmologie s-au efectuat până acum mai multe mii de operaţii de cataractă senilă fără probleme”, a transmis instituția.