Trei cutremure în aceeași zi în România. Încă o zonă s-a activat în țară, ce magnitudini au avut seismele
Pe data de 4 martie au avut loc trei cutremure în aceeași zi în România. Ce informații au comunicat organele competente în legătură cu fenomene seismice înregistrate sâmbătă. Află în rândurile de mai jos în ce regiuni s-au produs seismele, ce magnitudini au prezentat și în apropierea căror orașe au avut loc.
Trei cutremure în aceeași zi în România
Alte trei cutremure s-au produs în România, după evenimentul de pe data de 13 februarie, din zona Gorj. La acea vreme, un seism de 5, 2 grade pe scara Richter a fost raportat în zona Gorj, fiind urmat de cel puțin alte 170 de replici de intensitate mai mică. Nu au fost raportate pagube dezastruoase – câteva mașini au fost avariate, iar de pe unele blocuri a căzut tencuiala.
În lumina ultimelor evenimente ce au avut loc și în afara granițelor țării noastre, autoritățile române au luat măsuri privind persoanele care locuiesc în clădiri încadrate la categoria de risc seismic I. Românii nu mai au voie să locuiască în astfel de imobile, să le dea în chirie sau să le vândă.
Hotărârile au fost luate după ce cu toții am fost martori la cutremurele devastatoare din Turcia și Siria, care au prezentat magnitudini de 7,8, respectiv, 7,5 grade pe scare Richter. Zeci de mii de oameni și-au pierdut viața. Pagubele materiale au fost în valoare de miliarde de euro.
Marți, 4 martie 2023, în România au avut loc trei cutremure. Fiecare dintre seisme s-a produs în zone diferite, astfel: primul în zona seismică Vrancea-Covasna, al doilea în zona Gorj și al treilea în zona seismică Făgăraș-Câmpulung, Dâmbovița.
Ce magnitudini au avut seismele de sâmbătă
Sâmbătă, 4 martie, la ora locală a României 08:18:18, în zona seismică Vrancea, Covasna a avut loc un cutremur care a înregistrat o magnitudine de 3 grade pe scara Richter. Așadar, seismul nu a fost unul puternic. A avut loc la o adâncime puțin peste 60 de kilometri.
Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, primul seism raportat sâmbătă, 4 martie, s-a produs în apropierea următoarelor orașe:
- 42km E de Brașov;
- 67km N de Ploiești;
- 124km N de București;
- 126km NE de Pitești;
- 127km SV de Bacău;
- 148km V de Brăila;
- 150km V de Galați
- 156km E de Sibiu;
- 189km N de Ruse;
- 212km SV de Iași.
Al doilea cutremur produs sâmbătă a avut loc la ora locală 13:00:20, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul din Gorj nu a fost puternic, înregistrând o magnitudine destul de mică în comparație cu ultimele evenimente de acest fel raportate în România.
Cutremurul a înregistrat o magnitudine de 2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 14 kilometri și s-a produs în apropierea următoarelor orașe:
- 103km SV de Sibiu;
- 105km NV de Craiova;
- 137km V de Pitești;
- 166km SE de Timișoara;
- 181km S de Cluj-Napoca;
- 184km SE de Arad;
- 197km V de Brașov;
- 217km E de Belgrad;
- 222km E de Zemun;
- 224km V de Ploiești.
Ultimul cutremur ce a avut loc sâmbătă, 4 martie, în România, s-a produs la ora locală 19:16:38, potrivit informațiilor furnizate de specialiști. Acesta s-a produs în zona seismică Făgăraș-Câmpulung, Dâmbovița. Seismul a avut tot o magnitudine mică, de 2, 9 grade pe scara Richter, și s-a produs la 26 kilometri adâncime.
Citește și: Lista școlilor încadrate în clasa de risc seismic I. Elevii, în pericol în caz de cutremur
Cutremurul din seara zilei de 4 martie s-a produs în apropierea următoarelor orașe:
- 53km S de Brașov;
- 56km NE de Pitești;
- 56km NV de Ploiești;
- 101km NV de București;
- 117km SE de Sibiu;
- 155km N de Ruse;
- 159km NE de Craiova;
- 193km SV de Bacău;
- 203km V de Brăila;
- 210km V de Galați.