Trei ani de închisoare cu executare pentru doctorița din Suceava care a luat șpagă de 280 de ori de la bolnavii pe care îi trata

de: Violeta Badea
23 09. 2024

Fosta șefă a secției de oncologie a Spitalului Județean Suceava, Anca Dumitrovici Ababneh, a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu executare. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții de Apel Suceava, după ce inițial judecătorii Tribunalului Suceava stabiliseră o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare în acest caz.

Doctorița din Suceava care a luat mită va sta trei ani după gratii

Fosta șefă a secției de oncologie de la Spitalul Județean Suceava, Anca Dumitrovici Ababneh, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Magistrații Curții de Apel Suceava au dat verdictul final, după ce inițial judecătorii Tribunalului Suceava stabiliseră o pedeapsă de doi ani și șase luni cu suspendare.

Recunoașterea faptelor nu i-a adus clemență

Anca Dumitrovici Ababneh și-a recunoscut faptele în fața instanței, sperând că acest gest va duce la o pedeapsă mai blândă. Cu toate acestea, instanța a decis că gravitatea faptelor nu permite o astfel de reducere. Medicul oncolog a fost acuzat de 280 de fapte de corupție, luând bani și bunuri de la pacienți pe care avea obligația să îi trateze gratuit.

În noiembrie anul trecut, Anca Ababneh Dumitrovici a fost trimisă în judecată de procurorii suceveni. Aceștia au demonstrat că doctorița a primit de la pacienți și aparținători nu doar bani, ci și produse precum miere, cașcaval, carne de porc, parfumuri, cafea și băuturi alcoolice, într-un interval de timp relativ scurt.

Te-ar mai putea interesa și De ce a fost condamnat la închisoare medicul Gheorghe Mencinicopschi. A fost eliberat după doi ani!

Sistemul medical afectat de corupție

Procurorii au detaliat că medicul oncolog a luat mită pentru a oferi tratament pacienților care sufereau de afecțiuni oncologice. Între luna aprilie 2022 și începutul anului 2023, Anca Dumitrovici Ababneh a primit 20.660 de lei și 750 de euro de la pacienți și rudele acestora, în schimbul tratamentelor oncologice care trebuiau să fie oferite gratuit prin intermediul spitalului.

Cazul doctoriței din Suceava scoate în evidență o problemă majoră din sistemul medical românesc: corupția. Deși faptele sale au fost clare, și-a continuat activitatea de primire a mitei, chiar și după ce începuse ancheta. La final, anchetatorii au stabilit că femeia a primit mită chiar și de 29 de ori într-o singură zi.

Te-ar mai putea interesa și O româncă a fost condamnată la închisoare în Elveția după ce a vrut să-și omoare soțul. A folosit paracetamol!