Trebuie să speli orezul înainte să-l gătești? Răspunsul este mai profund decât ar fi crezut lumea
Este un ingredient de bază în Asia și Africa, fiind prezent și în multe dintre rețetele preferate ale românilor. Cu toate astea, ascunde încă unele secrete pentru a fi preparat ca la carte. Una dintre întrebările pe care și le pun multe gospodine este dacă trebuie să speli orezul înainte să-l gătești. Răspunsul este mai complicat decât ai crede.
Trebuie să speli orezul înainte să-l gătești?
Orezul este un aliment de bază pentru miliarde de oameni din Asia și Africa. De asemenea, este un ingredient versatil pentru multe feluri de mâncare emblematice din întreaga lume: dolmades – în Grecia, risottouri – în Italia, paella – în Spania, budinci de orez – în Regatul Unit, sarmale și pilaf – în România.
În ciuda faptului că este folosit în întreaga lume, întrebarea pusă în fiecare bucătărie, fie că este una profesională sau acasă, este dacă trebuie să speli orezul înainte să-l gătești.
Experții culinari susțin că pre-spălarea orezului reduce cantitatea de amidon din boabele sale. Acest lucru se poate observa în apa în care este clătit, care devine tulbure. Studiile au arătat că în lichid se eliberează amidonul liber (amiloză) de pe suprafața bobului de orez produs în timpul procesului de măcinare.
Totuși, depinde ce vrei să prepari cu el. Pentru unele rețete, precum risotto, paella și budinci de orez – pentru care este nevoie de o consistență lipicioasă, cremoasă – spălarea nu este recomandată.
Unii spală sau nu orezul și în funcție de tipul folosit, tradiția locală, timpul și efortul pe care sunt dispuși să le aloce.
Te-ar putea interesa și: Orez cu lapte cum nu ai mai mâncat vreodată. Ingredientul secret care îi dă o aromă intensă, rețeta te va cuceri
Ce au descoperit cercetătorii
În mod tradițional, orezul era spălat pentru a îndepărta particulele de praf, insectele, pietrele mici și bucățile de coajă rămase din procesul de decorticare a orezului. Acest lucru poate fi încă important în unele regiuni ale lumii în care procesarea nu este la fel de meticuloasă.
Odată cu utilizarea intensă a materialelor plastice în lanțul de aprovizionare cu alimente, s-au găsit microplastice în mai multe produse alimentare, inclusiv în orez.
S-a demonstrat că procesul de spălare elimină până la 20% din materialele plastice ce se găsesc în orezul negătit. Indiferent de ambalajul (pungi de plastic sau de hârtie) în care cumpărați orez, acesta conține același nivel de microplastice.
Cercetătorii au arătat, de asemenea, că plasticul din orezul instant (pregătit) este de patru ori mai mare decât în orezul nefiert. Dacă clătiți înainte orezul instant, puteți reduce materialele plastice cu 40%.
Trebuie precizat că spălarea orezului nu va avea niciun efect asupra conținutului de bacterii al orezului preparat, doar temperaturile ridicate de gătire vor ucide toate bacteriile prezente.
Te-ar putea interesa și: Cu ce să înlocuieşti orezul alb. Varianta mai sănătoasă de care puţini români au auzit. E chiar la îndemână