Tratamentul pacienților cu Hepatita C, decontat de stat începând cu luna februarie. Noutățile și condițiile anunțate de CNAS
Vești noi pentru pacienții care se confruntă cu diferite forme de Hepatita C și ciroză hepatică cu virus C, care vor primi din luna februarie tratament asigurat prin derularea unor contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Potrivit anunțului făcut de instituție, pacienții își vor putea procura gratuit niște medicamente noi, introduse pe lista tratamentelor compensate și gratuite.
De cine va fi asigurat tratamentul pacienților
Într-un context nefavorabil în care peste 1000 de pacienți cu Hepatita C se plângeau anul trecut că nu mai au acces la tratamente decontate de stat, de mai bine de cinci luni, vestea că aceștia vor primi din nou tratamente gratuite, ar putea să bucure mulți pacienți.
Astfel, CNAS a anunțat că, începând cu 1 februarie, toate persoanele afectate de virusul Hepatitei C vor putea beneficia de tratamente decontate prin încheierea unor contracte cu CNAS. O altă veste care ar putea aduce puțin optimism este aceea că pacienții afectați de această infecșie vor avea acces şi la două molecule pangenotipice specifice.
„Începând cu luna februarie 2022, tratamentul pentru pacienţii cu diverse forme de hepatita C şi ciroză hepatică cu virus C este asigurat prin derularea unor contracte cost-volum–rezultat încheiate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Pe lângă tratamentele genotip specifice, pacienţii au acces şi la două molecule pangenotipice specifice introduse în Lista de medicamente compensate şi gratuite cu data de 1 februarie 2022”, a transmis instituția.
Tratamentul pacienţilor adulţi va fi asigurat de medici gastroenterologi și infecționiști, care au contract cu casele de asigurări din 16 judeţe (Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Bihor, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureş, Timiş) şi CAS AOPSNAJ.
Pentru adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 8 ani tratamentul este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie pediatrică şi boli infecţioase, care au contact cu casele de asigurări de sănătate din județele Bucureşti, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş şi CAS AOPSNAJ.
Medicamentele se eliberează indiferent de Casa de Asigurări de Sănătate la care este înscris pacientul
Pentru a beneficia de tratament gratuit, Casa de Asigurări de Sănătate a pacientului nu contează foarte mult, atâta vreme cât furnizorul de medicamente este în contract cu aceeaşi casă de asigurări a medicului care a întocmai rețeta.
Evaluarea rezultatului medical al pacienților care urmează tratamentul cu antivirale cu acţiune direct va fi realizată de medicul curant al pacientului, urmând ca acesta să îndeplinească toate formalitățile necesare care să facă dovada accesării tratamentului deconta prin contract cu CNAS.
Instituția a explicat că, pacienții care nu au răspuns favorabil tratamentului antiviral cu au șansa să intre într-un progam prin care să folosească tratament fără interferon, cu condiția să fie pacienţii adulţi fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensate.
„Din fericire, studiile au demonstrat că terapiile fără interferon pot vindeca hepatita C, care reprezintă o problemă de sănătate publică. Facem încă un pas în îndeplinirea indicatorilor necesari pentru respectarea angajamentului României faţă de organismele internaţionale, de eradicare a infecţiei cu virus hepatic C până în anul 2030”, a declarat Adela Cojan, preşedintele interimar al CNAS.