Tratamentul gratuit de care vor beneficia românii, de acum înainte. Guvernul, obligat să deconteze aceste servicii medicale ca în străinătate
Sistemul de sănătate din România se clatină din temelii, astfel că mulți bolnavi se luptă cu afecțiuni grave, fără a primi o mână de ajutor mai puternică din partea statului. Pacienții cu anumite boli beneficiază de tratamente decontate, însă fondurile nu sunt întodeauna suficiente. De asemenea, serviciile medicale oferite nu se ridică la nivelul celor din Occident, iar din păcate, acest dezavantaj este întotdeauna în detrimentul bolnavilor. În urmă cu puțin timp, medicul Adrian Udrea a anunțat câștigarea unui proces împotriva Guvernului României.
Pacienții cu afecțiuni medicale grave vor primi o șansă în plus la viață
Dr. Adrian Udrea, medic primar oncologie, a anunțat o reușită imensă într-un sistem de sănătate șubred. Specialistul vine cu o veste care le oferă o rază de speranță pacienților oncologici. Acesta a transmis prin intermediul unui comunicat de presă faptul că a reușit să câștige în instanță decontarea radioterapiei stereotactice în România, în timp ce o notificare în acest sens a fost trimisă către Guvern, care va fi obligat să pună în executare hotărârea instanței.
Prin decizia instanței, tratamentul de radioterapie stereotactică va fi inclus în cadrul ”Programului național de Oncologie”, urmând a fi decontat. În acest moment, pentru acest tip de tratament, statul trimite pacienții români oncologici în străinătate, dacă doresc să beneficieze de gratuitate. În cazul în care un pacient nu-și permite să plece în străinătate și optează pentru tratament în România, acesta este obligat să suporte costul integral al intervențiilor.
În ce cazuri se folosește radioterapia stereotactică
Radioterapia stereotactică reprezintă o tehnică de radioterapie în care sunt utilizate doze mari de iradiere într-un număr redus de ședințe, numărul lor variind de la una, până la cinci.
De cele mai multe ori, de acest tratament au parte pacienții cărora le sunt descoperite tumori în stadii incipiente (pulmonar, prostată, pancreas, ficat), dar și persoanele care se confruntă cu mai multe tumori, astfel că tumorile sunt extinse în mai multe zone, mai exact până la un număr 5 metastaze: metastaze cerebrale, pulmonare, osoase, hepatice, glanda suprarenală, adenopatii.
Toate intervențiile de iradiere stereotactică pulmonară și abdominală necesită o tehnică suplimentară de compensare a mișcărilor respiratorii.
„Pentru tumorile care se mișcă odată cu respirația (plămân, ficat, pancreas), utilizăm un sistem de management al mișcărilor respiratorii (Varian RGSC v1.0) pentru a ajuta pacienții să-și gestioneze respirația în timpul eliberării fasciculului SBRT.
În esență, fixând poziția tumorii și permițând fasciculului să fie orientat doar spre leziune, cu impact minim asupra țesuturilor normale înconjurătoare”, a declarat Dr. Claudiu Hopîrtean, șeful secției de radioterapie din cadrul spitalului privat, Medisprof, cel care a intentat procesul împotriva Guvernului.
Instituțiile de Sănătate au refuzat să deconteze acest tip de radioterapie
Medicul Adrian Udrea a explicat că, atât Casa Națională de Asigurări, cât și Ministerul Sănătății au făcut recurs și au obținut câștig de cauză împotriva pacienților oncologici în ultima instanță. Chiar și așa, clinica Medisprof a obținut o hotărâre definitivă, astfel că cele două instituții menționate vor avea puțin timp la dispoziție pentru a face ca acest program să funcționeze conform legii.
„Prin notificare, le-am acordat un termen în care să execute de bunăvoie hotărârea, iar dacă nu vor lua măsurile necesare pentru a proteja viața pacienților oncologici, vom solicita organelor competente să ne ajute cu executarea silită”, a declarat Dr. Adrian Udrea, medic primar oncologie, potrivit antena3.
De la începutul anului, mii de pacienți cu afecțiuni oncologice au semnat o petiție publică, care solicită autorităților decontarea acestor tratamente și în România, nu doar în străinătate.