Traseul complicat parcurs de Laura Codruța Kovesi. De la o simplă fată de procuror din Sfântu-Gheorghe, la șefa primului parchet european anticorupție
Laura Codruța Kovesi, șefă a primului parchet european anticorupție, a fost prima femeie procuror general al României. Atunci când a fost numită, în 2006, avea 33 de ani. Șapte ani mai târziu, a ajuns în fruntea DNA. A plecat în anul 2018, atunci când a fost revocată la cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader la acea vreme, demers care a fost sancționat de CEDO.
Începutul carierei
Laura Codruța Kovesi a studiat Dreptul la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca. A absolvit facultatea în anul 1995, același an în care și-a început activitatea ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu. În anul 2006 era procuror șef al Biroului Teritorial Sibiu-Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
De aici, a venit la București ca și Procuror General. . În timpul mandatului de procuror general, Kovesi a avut un moment tensionat cu Traian Băsescu. În anul 2009, într-o întâlnire la Cotroceni, i-a reproșat că dosarele Mineriadei și Revoluției nu au fost soluționate. În anul 2013, Laura Codruța Kovesi ajunge la șefia DNA până în anul 2018
Numirea provoacă o adevărată criză în rândul celor de la USL. Liberalii l-au acuzat pe Victor Ponta, ministru interimar al justiției la acea vreme, că a făcut un troc cu Traian Băsescu. Atunci, președintele era inamicul public al alianței la putere. Mai târziu, Elena Udrea a declarat că a negociat cu Ponta această numire.
Cum a ajuns Kovesi să conducă Parchetul European
Pe 14 octombrie 2019, Consiliul Uniunii Europene a formalizat numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al Parchetului European. Parchetul European își va desfășura urmăririle penale și investigațiile în deplină independență față de Comisia Europeană, față statele membre și față de celelalte instituții și organisme ale UE.
Va completa activitatea altor organisme și agenții ale UE, cum ar fi Europol, OLAF și Eurojust. Va coopera cu acestea, dar și cu autoritățile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Parchetul condus de Laura Codruța Kovesi își are sediul la Luxemburg. Inițial, ar fi trebuit să-și înceapă activitatea la sfârșitul anului 2020.
Acest calendar a fost afectat de către întârzierile în desemnarea de către state a procurorilor lor delegați. Două state dintre cele 22 participante, Finlanda și Slovenia, nu și-au desemnat procurorii delegați nici acum.
La Luxemburg, Laura Codruța Kovesi, împreună cu echipa sa de 22 de procurori vor superviza anchetele și procedurile legale. Dintre statele UE, cele care nu participă la acest mecanism de cooperare juridică consolidată sunt Polonia, Ungaria, Suedia, Irlanda și Danemarca.
„Vom investiga persoane puternice și bogate. Nu mi-e frică. Dacă eşti curajoș și respecți întotdeauna legea, rezultatele bune sunt asigurate”, a spus Laura Codruța Kovesi despre activitatea sa în fruntea Parchetului european anticorupție (EPPO), care-și începe activitatea pe 1 iunie.