Tranzacție uriașă între România și SUA. Romgaz a cumpărat gazele din Marea Neagră

Tranzacție uriașă între România și SUA. Romgaz a cumpărat gazele din Marea Neagră
Achiziții noi Romgaz

Tranzacție uriașă între România și Statele Unite ale Americii! Romgaz se bucură de o nouă achiziție spectaculoasă. Concret, Societatea Națională de Gaze Naturale a cumpărat gazele din Marea Neagră.

Romgaz a cumpărat gazele din Marea Neagră: tranzacție uriașă

Romgaz s-a înțeles cu ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră. Concret, producătorul de gaze naturale Romgaz care este controlat de statul român și gigantul petrolier american au finalizat negocierile de preluare integrală a sucursalei românești a ExxonMobil.

Sucursala din urmă deține 50% din drepturile aferente concesiunii perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră. Compania-mamă se pregăteșe să adopte o decizie finală în cursul anului viitor în legătură cu o investiție în proiectul Neptun Deep, fiind încurajată de evoluția din țara noastră unde Guvernul pare hotărât să declanșeze procedura parlamentară de modificare a Legii Offshore.

În acest context, Romgaz depune o ofertă angajată pentru achiziționarea filialei ExonMobil care deține 50% din proiect. OMV va analiza renunțarea la exercitatea opțiunii pentru achiziționarea unei participații de 24.9% din proiectul Gazprom în cazul în care va fi adoptată o decizie favorabilă de investiție în proiectul în cauză.

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a declarat că dacă exploatarea gazelor din Marea Neagră nu începe în următorii 2-3 ani acestea vor rămâne îngropate sub apele mării.

“Nu ne permitem luxul să amânăm investițiile în exploatarea gazelor din Marea Neagră, impactul asupra economiei ar fi uriaș. Predicția mea este că dacă nu începem exploatarea în 2, maximum 3 ani, nu va exista niciodată o producție de gaze în partea românească a Mării Negre”, a spus oficialul ANRE, la o dezbatere organizată de Consiliul Investitorilor Străini.

Ce spune ministrul Energiei?

Ministrul Energiei vine cu declarații în acest context. Oficialul consideră că se vor scoate mai multe gaze decât se poate consuma.

„Eu cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât putem consuma noi, dar avem răgaz până în 2025 probabil când ar putea să iasă prima moleculă din Neptun Deep. Și aici aş face o paranteză. Primul gaz românesc, prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră, va fi anul acesta.

Va fi scoasă de compania Black Sea Oil&Gas din alt perimetru, Aurora, în zona de nord a arealului şi vor scoate primul gaz românesc. Este o descoperire mai mică, este un perimetru mai mic decât Neptun Deep, dar va ieşi primul gaz românesc din Marea Neagră. Deci, vom avea anul acesta primul gaz scos din Marea Neagră”, a spus ministrul Energiei, citat de Agerpres.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI