Tranzacția anului în România. S-au făcut actele și s-au plătit peste 30 de milioane de euro

de: Ștefan R. Apostol
20 12. 2022

În anii economiei socialiste, în inima Capitalei exista una din cele mai mari fabrici de prelucrare a tutunului. Situată în zona cunoscută azi ca Orhideea și Pasajul Basarab, fabrica de țigarete ajungea pe mâna Interagro. Compnaia, deținută de afaceristul Ioan Niculae, avea să intre în reorganizare, iar proprietarul în închisoare. Astăzi, fosta fabrică Blvedere, de fapt terennul de aici, a devenit tranzacția anului în România. S-au făcut actele și s-au plătit peste 30 de milioane de euro.

Fosta fabrică de țigarete Belvedere, tranzacția anului în România

Conform informațiilor publicate de Porit.ro, fosta fabrică de țigarete Belvedere se întinde pe o suprafața de peste 6 hectare. Până la momentul tranzacției, terenula ferent acesteia aparținea firmei Interagro, deținută de omul de afaceri Ioan Niculae. Cum compania acestuia a intrat în reorganizare, iar afaceristul a fost condmnat la cinci ani de închisoare, terenul devenea vandabil. După cel puțin două licitații eșuate, conform acelaiași publicații, în cele din urmă tranzacția fost efectuată, iar contractul semnat. Suma de achiziție pentru terenul de peste 6 hectare este de peste 30 de milioane de euro, deveind astfel tranzacția anului în România.

Noii proprietari ai terenului sunt cei de la SIF SPV TWO SA, parte a Grupului SIF Banat-Crișana, spun cei de la Profit.ro, demersul fiind confirmat și de reprezentații fondului de investiții:

„Contestațiile s-au respins și noi am considerat că nu mai este niciun impediment ca să facem plata.

S-a plătit tot prețul, urmează să fie semnat și contractul propriu-zis”, a declarat acum Radu Străut, vicepreședinte și director general adjunct al SIF Banat-Crișana, pentru Profit.ro.

Zona Orhideea, un adevărat hub imobiliar

Terenul tranzacționat se află, așa cum spuneam, în zona Orhideea – Pasajul Basara,c are a devenit în ultimii ani un adevărat hub imobiliar. În aceeași zonă mai sunt imobile importnte, deținute de frații Pavăl, proprietarii Dedeman, precum și de cei de la Vastint, companie deținută de gigantul suedez IKEA. Alte zone, foste centre industriale, precum IMGB, Pipera, Automatica, etc, au devenit în ultimii ani zone imobiliare. Aici, companii mari de imobiliare au investit sume considerabile în noi construcții.

Tranzacția terenului fostei fabrici de țigarete, conform reprezentanților fondului de investiții, va deveni o nouă zone cu potențial mare pentru piața de imobiliare, fondul ocupându-se cu închirierea unor asttfel de terenuri în utimii ani. Rămâne de văzut care vor fi noile condiții și care sunt planurile de viitor. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în acest segment care are o dezvoltare importantă, cel puțin în București.