‘Transilvania nu poate reveni la Ungaria!’ Declarația neașteptată a fostului președinte UDMR Marko Bela

de: Andrei Simion
29 08. 2020

Marko Bela a oferit un interviu surprinzător în presa din Ungaria. Fostul președinte al UDMR a explicat de ce este imposibil ca Transilvania să treacă sub conducerea guvernului de la Budapesta. Interviul a fost publicat de jurnaliștii de la www.24.hu, iar apoi preluat și tradus de G4media. Bela a explicat pentru publicația maghiară că românii sunt de foarte mult timp majoritari în Transilvania, iar acest lucru nu poate fi schimbat.

Marko Bela critică și modul în care guvernul lui Viktor Orban s-a distanțat de Uniunea Europeană

„Transilvania nu poate să revină Ungariei, deoarece românii sunt în majoritate de mult, iar astăzi aici locuiesc douăzeci și ceva la sută maghiari și șaptezeci și ceva la sută români. Situația este complicată și de faptul că cei douăzeci și ceva la sută nu au o distribuție omogenă. Deoarece în estul Transilvaniei, în partea mai îndepartată de granița ungară, în cele două județe din Secuime, se concentrează populația maghiară. Acolo suntem prezenți in procent de șaptezeci – optzeci la sută, în altă parte suntem minoritari sau chiar o diaspora. Toate acestea, în sine, fac inutilă aceasta amărăciune continuă despre apartenența Transilvaniei”, a declarat Marko Bela pentru sursa citată.

În schimb, Marko Bela a ținut să precizeze că ungurii trebuie să lupte în continuare pentru autonomie în zona în care ar avea o majoritate. „Desigur, este un alt subiect faptul că ceea ce este acum, este rău, iar pentru Transilvania ar trebui creat un statut administrativ specific. Pentru acest statut ar trebui să se lupte”, a mai spus Bela.

Marko Bela nu este un admirator al guvernului condus de Viktor Orban

În fine, fostul lider UDMR s-a arătat îngrijorat că România capătă din ce în ce mai multă forță în interiorul UE. În vreme ce Ungaria pierde teren sub conducerea lui Viktor Orban. „Mă îngrijorează mai degrabă faptul că relația dintre guvernul român și cel maghiar s-a restrâns la minim. Și mă ingrijorează și faptul că în timp ce influența guvernului român creste la Bruxelles, scade influența conducerii ungare aflate într-o continuă lupta cu Uniunea. În comparație, dacă astăzi la Bruxelles s-ar ivi un dezacord româno-maghiar, în foarte mare măsura, românii ar primi dreptate”, a încheiat Bela.