Traian Băsescu, semnal de alarmă pentru autorități: „Trebuia să fim în stare de urgență!”
Fostul președinte al României se arată nemilor cu privire la modul de gestionare al pandemiei în această perioadă de explozie a cazurilor de COVID-19. Traian Băsescu transmite actualei conduceri că în acest moment nu există variante optimiste în care țara își poate pune speranțele.
„Numai naivii spun că e scenariu pozitiv”
Traian Băsescu nu a mai rezistat și a izbucnit public, după ce autoritățile amână să introducă starea de urgență. Din păcate, cetățenii asistă la o extenuare totală a sistemului de sănătate, astfel că viața fiecăruia dintre noi poate fi în pericol.
În fiecare zi, medicii trag semnale de alarmă cu privire la solicitările intemrinabile și epuizarea forțelor proprii. Cu toate acestea, autoritățile competente cu gestionarea corectă a pandemiei par să aștepte perioade mai bune și îmbunătățirea situației.
Cu puțin timp în urmă, Traian Băsescu a evaluat situația actuală a României la rece, iar rezultatele nu sunt îmbucurătoare. Zilnic mor 100 de oameni pe zi, ceea ce înseamnă o pierdere foarte mare raportată inclusiv la țările din Europa.
Acesta acuză autoritățile pentru bâlbăiala și lipsa de decizie pe care o exprimă, subliniind faptul că viețile românilor sunt în pericol.
„În momentul de față nu mai există scenariu optimist, numai naivii spun că e scenariu optimist la 6.500 de îmbolnăviri pe zi la 30.000 de teste. Nu mai există scenariu optimist, suntem într-o stare de urgență sanitară în primul rând pentru că sistemul sanitar este la limită, își atinge limitele zilele următoare.
Când ai 100 de morți pe zi nu mai este joacă, e urgență și nu există scenariu pozitiv, doar decizie sau indecizie, bâlbâială sau om politic care își asumă”, a declarat Traian Băsescu, potrivit DCNews.
Restricțiile trebuie adaptate în funcție de resursele țării noastre
Traian Băsescu îndeamnă conducerea țării să adapteze măsurile de restricție la ceea ce România poate să ofere în ajutor, căci, potrivit acestuia, degeaba ne aliniem măsurilor celorlalte țări, atâta vreme cât sistemul sanitar și resursele financiare nu sunt similare.
Acesta a dat exemplul Noii Zeelande, aoclo unde premierul a luat măsuri stricte, iar rezultatele sunt incredibil de bune.
„Trebuie făcut ceea ce nu s-a făcut, că de asta am ajuns aici. Nu ține exemplul cu Franța, Marea Britanie, Germania. Aceste state au resursă sanitară majoră, iar pe de altă parte în momentul de față Europa e condusă de politicieni care se uită în primul rând la sondaje și iau decizii importante în funcție de sondaje.
Dacă vrem să vedem un premier responsabil ne ducem în Noua Zeelandă, premierul care a făcut ca Noua Zeelandă, cu măsuri extrem de dure, să fie într-o situație spectaculoasă în raport cu ce se întâmplă în Europa.
Fostul președinte trage un semnal de alarmă cu privire la introducerea stării de urgență, având în vedere explozia cazurile de COVID-19. Acesta menționează faptul că măsurile de restricție au fost relaxate exat atunci când numărul de cazuri dădea semne evidente că va crește în mod accelerat.
„Trebuia să fim în stare de urgență. S-au luat măsuri contra timp. Când am început să ajungem la 1.000 de îmbolnăviri pe zi, noi am deschis tot la 1 septembrie, alegeri, deschiderea școlilor. Asta nu înseamnă măsuri în acord cu realitatea. S-au luat măsuri populiste ca peste tot în Europa. Diferența este că avem un sistem de sănătate mult mai șubred”, a mai spus fostul președinte.