Tragediile se țin lanț în Grecia. Cele mai grave inundații, din 1995 până acum, au ucis deja 6 persoane. Imaginile prăpădului surprinse de turiști
Grecia este martorul celor mai devastatoare inundații din ultimii 66 de ani, în urma ciclonului Daniel, care a adus o ploaie torențială și inundații catastrofale în întreaga țară. Cel puțin șase persoane și-au pierdut viața în aceste condiții meteo extreme, iar pagubele materiale sunt semnificative, după ce într-o zi a plouat cât într-un an.
Care sunt cele mai afectate zone din Grecia
Într-un dezastru fără precedent, Grecia se confruntă cu decesul a cel puțin șase persoane, după cele mai grave inundații din Grecia, din 1955 încoace, ca urmare a ciclonului Daniel, care a adus un adevărat potop.
Una dintre cele mai afectate regiuni a fost Thesalia, apa ajungând în unele zone chiar și la doi metri înălțime, prăbușind case și lăsând mulți locuitori în imposibilitatea de a fi salvați doar cu ajutorul elicopterelor.
Meteorologii greci au confirmat că nu au mai văzut un potop de o asemenea magnitudine în decenii. Ciclonul Daniel a provocat ploi masive timp de patru zile consecutive, aducând precipitații echivalente cu cantitatea de apă care ar cădea în mod normal într-un an întreg.
Cel mai grav afectat oraș a fost Volos, unde în doar 24 de ore au căzut până la 800 de litri de apă pe metru pătrat. Râurile s-au revărsat în centrul orașului, luând totul în cale și blocând întreaga zonă între două poduri. Viiturile au inundat complet casele, au distrus drumurile și podurile, iar salvarea oamenilor a devenit posibilă doar cu ajutorul elicopterelor. (Vezi poze care surprins dezastrul în galeria foto).
Zonele costiere și stațiunile mici au fost, de asemenea, grav afectate de furtuni și inundații, cu plaje distruse și pagube semnificative, inclusiv stațiunile de pe țărm. Toate aceste fenomene extreme au creat un haos climatic pe întreg teritoriul Greciei, dar și în Bulgaria și Turcia.
Vezi imagini video din zona Agios Ioanis, din N-V brațului Sithonia:
ONU declară cea mai neagră perioadă climatică din istorie
Această situație excepțională este pusă pe seama schimbărilor climatice și a încălzirii globale, care au adus temperaturi record și evenimente meteorologice extreme în această vară.
Potrivit datelor recente publicate de ONU, vara acestui an a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, subliniind încă o dată importanța luptei împotriva schimbărilor climatice și a adaptării la noile realități climatice.
Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), a declarat că temperaturile extreme atinse în lunile iunie, iulie și august au condus la înregistrarea oficială a celor mai toride trei luni din istorie, fiind tras un semnal puternic de alarmă privind încălzirea globală accelerată. Din păcate, această vară a adus cu sine temperaturi extreme care nu doar ne amenință, ci ne afectează din ce în ce mai grav.
Astfel, impactul acestor temperaturi extreme este vizibil în evenimente climatice devastatoare, precum inundațiile recente din Grecia și alte fenomene meteorologice extreme din întreaga lume.
De asemenea, climatologul Hannah Cloke, a avertizat că aceste schimbări îngrijorătoare reprezintă un răspuns clar față de lipsa unor măsuri reale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, motiv pentru care, aceste fenomene extreme se vor înrăutăți și vor deveni tot mai dese.