Tragedie în lumea teatrului românesc. A murit actrița iubită de mulți români

Tragedie în lumea teatrului românesc. A murit actrița iubită de mulți români
S-a mai stins o stea

Este doliu în lumea teatrului românesc. A murit marea actrița Sanda Toma, la vârsta de 88 de ani. Vestea tragică a fost dată de Teatrul de Comedie. Aceasta a fost căsătorită cu actorii Dan Damian și Mihai Pălădescu. S-a remarcat în spectacole celebre, cum ar fi Umbra de Evghenii Șvarț, Troilus și Cresida de W. Shakespeare, regia David Esrig; Casa inimilor sfărâmate de G.B. Shaw, regia Radu Penciulescu; Rinocerii de E. Ionesco, Cher Antoine de Jean Anouilh, O noapte furtunoasă de I.L Caragiale.

A murit actrița Sanda Toma

„Anunțăm cu regret încetarea din viață a actriței Sanda Toma, unul dintre membrii cei mai importanția ai familiei Teatrului de Comedie. (…) Cu fiecare om care ne părăsește se stinge o lume. Datoria noastră, a celor din teatru și a spectatorilor este aceea de a o reînvia cu fiecare amintire”, a precizat instituția în urmă cu câteva ore.

Sanda Toma s-a născut la 27 octombrie 1934, la București. Ea a urmat Institutul Sfânta Maria din strada Pitarmoș, ulterior, Liceul Gheorghe Lazăr. După oscilări și căutări între Politehnică și Litere, a intrat la Institutul de Teatru I.L. Caragiale, pe care l-a absolvit la clasa profesoarei Aura Buzescu.

A debutat în teatru în urmă cu 66 de ani

A debutat în 1956, la Teatrul Național din Craiova, instituție în care va juca până în 1958, urmând să revină în Capitală, ca actor angajat al Teatrului Național până în 1960. Un an mai târziu, la invitația lui Radu Beligan, a intrat în echipa Teatrului de Comedie, unde, până în 1994, va fi un model de profesionalism, conduită și calitate umană.

Spectacolele care i-au adus succesul

După rolul Diana din spectacolul de inaugurare a teatrului, Celebrul 702, Toma a făcut parte din distribuțiile tuturor spectacolelor de succes ale Comediei: Umbra de Evghenii Șvarț, Troilus și Cresida de W. Shakespeare, regia David Esrig; Casa inimilor sfărâmate de G.B. Shaw, regia Radu Penciulescu; Rinocerii de E. Ionesco, Cher Antoine de Jean Anouilh, O noapte furtunoasă de I.L Caragiale, Mutter Courage de B. Brecht, Trei Surori și Livada de vișini de A.P. Cehov – în regia lui Lucian Giurchescu. În anul 2011, talentata actriță a revenit pentru rolul Celine din Învață-mă, Celine de Maria Pacome, regia Lucian Giurchescu.

La Teatrul Național din București, Sanda Toma a jucat magistral în spectacolele create de Sică Alexandrescu (Hangița de Goldonu, Titanic Vals de Tudor Mușatescu), Ion Finteșteanu (Tartuffe de Molière), Ion Cojar (Așteptând la arlechin de Noel Coward) și Alexandru Tocilescu (Comedie roșie de Constantin Turturică).

Urmăriți Playtech.ro și pe