Tradiții și superstiții: cum se aleg babele în luna martie și ce semnifică acestea
E greu să datezi o tradiție, pentru că e un proces cu perioadă lungă de desfășurare. Babele sunt un obicei care datează din perioada precreștină. Se spune că ele vin la începutul primăverii ca să vestească începutul unui nou ciclu de viață. Legenda spune că Baba Dochia, responsabilă cu aducerea iernii, începe, acum, în prima săptămână de martie, să-și mai dea jos din cojoace, câte unul în fiecare zi, de pe 1 pe 9 martie.
Prognoza Babelor pe anul în curs
În mare, toată lumea știe despre Babele astea și, îndeobște ceea ce știe fiecare are legtură cu zona etnografică unde a copilărit. În unele zone, Babele sunt „ținute” doar de ctre fete și femei, în timp ce în altele, toată obștea se prinde în jocul ăsta premonitoriu, al Babelor. Îi spunem „premonitoriu” pentru că există credința că tot anul tău depinde de cum îți e Baba. Dacă ziua e mohorâtă și urâtă, tot așa o să-ți fie tot anul, dar dacă Baba ta e frumoasă și caldă, darmite tot așa o să-ți fie anul. Acum, sincer, cu încăzirea asta globală, nu credem să-i mai fie teamă cuiva că Baba lui să fie urâtă.
Exidtă mai multe modalități prin care se stabilește Baba. O modalitate este după ziua de naștere. Cum ar veni, e omodalitate lipsită de opțiune. Când e-ai născut, așa îți este Baba. E evident când îți cade Baba dacă te-ai născut pnă pe 9, iar de la 10 încolo, se face suma cifrelor pentru a afla ce Babă ai. În alte zone ale țării, se alege, pur și simplu, Baba.
Baba Dochia a fost soacra supremă
O altă legendă spune că Baba Dochia avea un fiu foarte frumos, dar că nu accepta nicio fată, pentru că era foarte rea. Odată, fiul ei a adus acasă o fatăpe care Baba n-a putut s-o înghită din start. Se spune că i-a dat un ghem de lână neagră să se duc la râu sî-l spele până se face alb. Bineînțeles că ghemul nu și-a schimbat culoarea, asta chiar dacă degetele fetei erau rănite de gerși de apa rece. Foarte abătută, fata începu atunci să invoce numele Mântuitorului Hristos, care a auzit-o și I-a dăruit o floare roșie ca să spele ghemul cu ea. Ghemul s-a abit pe loc, spre disperarea Babei Dochia, care, văzând floarea în mâna fetei, a crezut c-a venit primăvara și s-a retras în munți. Pe măsură ce urca pe munte, Baba mai dădea jos din cojoace, până când a rămas în ie. Dar nu era vreme de ie, astfel c Baba Dochia a înghețat și s-a prefăcut în stană de gheață.
Tot de legenda babei Dochia e legată denumirea Babelor din Masivul Bucegi.