Tradiții și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Alimentele pe care nu este bine să le consumi, e mare păcat

de: Ionuț Vieru
28 08. 2023

Tradiții și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023, sărbătoare prăznuită în fiecare an pe data de 29 august. Aflați în rândurile următoare ce tradiții și obiceiuri sunt respectate chiar și astăzi cu strictețe de către credincioși.

Tradiții și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima sărbătoare din anul bisericesc, deoarece pe data de 1 septembrie începe noul an. Este marcată în calendarul creștin-ortodox cu cruce roșie, sărbătoarea având o semnificație eshatologică, precum sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului și Adormirea Maicii Domnului.

Tradițiile și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul sunt respectate cu strictețe atât de oamenii de la sate, cât și de cei de la orașe. Potrivit Bisericii Ortodoxe, este bine ca în această zi să ținem post, pentru a semăna cu Sfântul Ioan, care a dus o viață cumpătată.

În această zi nu este bine să consumăm vin roșu sau alimente și mâncăruri gătite, care au aceeași culoare, în memoria sângelui vărsat de către Sfântul Ioan. Nu se consumă nici varză în această zi, deoarece se spune că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului.

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri este acela de a duce la biserică mere, pere castraveți și struguri, alimente pe care preotul le va sfinți, apoi se împart celor flămânzi și săraci.

Citește și: Ce nu este bine să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Semnificație, tradiții și obiceiuri

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, cu șase luni înainte de nașterea lui Iisus Hristos. Tatăl său a fost preotul Zaharia, iar mama sa, Elisabeta, a fost descendentă din neamul lui Aaron.

Nașterea Sfântului Ioan a fost vestită de către îngerii Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta avea slujbă la templu. Din cauza faptului că preotul Zaharia nu a dat crezare celor vestite de îngerul Gavriil, va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

În Biblie, Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut ca „naintemergătorul Domnului”. Misiunea acestuia a fost de a pregăti calea și oamenii pentru venirea Mântuitorului și de a-i boteza pe cei care se pocăiau în râul Iordan. Sfântul le transmitea oamenilor mereu: „pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor”.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan a fost întemnițat de Irod Antipa, după ce l-a criticat pe acesta pentru faptul că a luat-o în căsătorie pe Irodiada, cumnata sa. Evanghelia ne arată că Irod a cerut ca fiica Irodiadei, Salomeea, să-i danseze, cu ocazia zilei sale de naștere.

Irod a fost fermecat de dansul tinerei și i-a promis că îi oferă jumătate din împărăție. Cu toate acestea, ea nu a fost mulțumită doar cu atât. Salomeea a cerut, la îndemnul mamei sale, care îl ura pe Sfântul Ioan, capul Sfântului.

Citește și: Rugăciunea pe care este bine să o rostești de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe 29 august

Irod a poruncit să-i fie tăiat capul lui Ioan, iar pentru a-i demonstra că i-a respectat porunca, a adus capul Sfântului Ioan Botezătorul pe o tavă de argint. Trupul Sfântului a fost îngropat în orașul Samaria. Potrivit istoricilor, capul acestuia ar fi îngropat în fortăreața Machaerus sau în palatul lui Irod din Ierusalim.