Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel 2023. Ce este bine să porți neapărat în buzunar pentru noroc și prosperitate

de: Ionuț Vieru
29 06. 2023

Sfinții Petru și Pavel sunt prăznuiți de creștini pe data de 29 iunie și este una dintre cele mai importante sărbători de vară. În această zi, mii de români care poartă numele sfinților își sărbătoresc ziua onomastică. De asemenea, este o zi în care se respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel 2023.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel 2023. Ce este bine să faci în această zi

Sfinții Petru și Pavel sunt cei mai cunoscuți Apostoli ai lui Iisus Hristos, deoarece au propovăduit pildele lui Hristos pe mai multe continente, înfiinţând comunităţi creştine.

Este o zi Sfântă, în care preoții țin slujbe în biserică și sfințesc pomana pe care credincioșii o aduc în biserică. Aceasta este una dintre cele mai respectate tradiții de Sfântul Petru și Pavel. Slujba este extrem de importantă.

Pentru a avea spor în casă și sănătate, se respectă tradiția Moșilor de Sânpetru și se sfințesc la biserică pachete cu lumânări, colaci, mere, colivă și multe altele. După ce sunt sfințite, aceste ofrande se împart oamenilor nevoiași.

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel mai este denumită în popor și Sânpetru. În această zi, oamenii trebuie să poarte usturoi și pelin în buzunare, pentru a fi feriți de rele. Se spune că, dacă tună și fulgeră în Ziua Sfinților Apostoli, nucile și alunele vor avea viermi.

O superstiție spune că femeile nu trebuie să mănânce mere până în această zi, pentru a se feri de boli. În cazul în care sărbătoarea nu este respectată, Sfântul Petru se supără și aruncă cu tunete și grindină.

Citește și: Rugăciunea pe care să o spui înainte de postul Sfinților Petru și Pavel. Alungă ghinionul și blestemele

Superstiții de Sfinții Petru și Pavel 2023

O tradiție străveche spune că, de Sfinții Petru și Pavel, oamenii au voie să lucreze aproape orice, doar să nu toarcă, deoarece se crede că se „întorc colacii de la morți”. Atunci când sunt prăznuite alte sărbători creștine, majoritatea interzis munca fizica.

În această zi este bine să împărțim mere dulci și miere prietenilor și vecinilor pentru a le ura spor la muncă și sănătate. Până pe 29 iunie nu este indicat să scuturi merii, deoarece poate cădea grindină peste culturi.

Potrivit unei superstiții, Sfântul Petru plesnește din bici, sar scântei care, odată căzuți pe pământ, se transformă în licurici. O altă superstiție spune că, atunci când oamenii se îndepărtează de credință, Sânpetru cheamă balaurii și începe să pornească grindina asupra acestora.

Citește și: Ce este interzis să faci în timpul Postului Sfinților Petru și Pavel?

Ce spune tradiția despre Petru și Pavel, în calendarul ortodox

„Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima dată creştini, iar apoi în Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mică şi Bitinia.

Conform tradiţiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format biserica de acolo. Sfântul Apostol Petru a sfârşit muceniceşte în capitala Imperiului Roman, fiind răstignit cu capul în jos, la cererea sa, spre a se deosebi de modul de răstignire a lui Iisus. Pe locul unde a fost răstignit Sfântul Petru se află astăzi Basilica San Pietro din Vatican.

Sfântul Apostol Pavel a propovăduit pe Hristos tuturor, a străbătut, în trei călătorii misionare, toată Asia, Spania, Britania şi Italia, înfiinţând comunităţi creştine şi hirotonisind episcopi, preoţi şi diaconi. El a murit la Roma, în aceeaşi zi cu Petru, tot ca martir, însă prin decapitare”, este scris în Calendarul Creștin Ortodox.