Tradiții și obiceiuri de Sfinții Ioachim și Ana. Ce nu este bine să faci pe 9 septembrie  

de: Anca Lupescu
09 09. 2023

Finalul săptămânii vine cu două sărbători importante. Pe 8 septembrie este Sfânta Maria Mică, iar pe 9 septembrie este sărbătoare cu cruce neagră de Sfinții Părinți Ioachim și Ana. Sunt câteva tradiții și obiceiuri de Sfinții Ioachim și Ana pe care creștinii ortodcși le respectă în fiecare an, mai ales că este o sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox.

Sfinții Ioachim și Ana – sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși

Sfântul Ioachim, fiul lui Barpatir, era din tribul lui Iuda și era urmaș al regelui David, căruia Dumnezeu i-a descoperit că Mântuitorul lumii se va naște din sămânța lui. 

Sfânta Ana era fiica lui Matan, preot din tribul lui Levi. Familia Sfintei Ana provenea din Betleem.

Cuplul a trăit în Nazaret, în Galileea. Nu au avut copii până în vârsta înaintată și toată viața lor au trecut prin suferința aceasta. 

Au trebuit să îndure batjocura și disprețul, deoarece la acea vreme lipsa de copii era considerată o rușine. Cu toate acestea, nu s-au plâns niciodată, ci s-au rugat cu fervoare lui Dumnezeu, având încredere în El.

Odată, în timpul unei mari sărbători, darurile pe care le-a adus Ioachim la Ierusalim ca ofrandă lui Dumnezeu nu au fost acceptate de către preotul Ruben, care considera că un om fără copii nu era vrednic să aducă jertfă lui Dumnezeu. 

Citește și: Tradiții și superstiții de Sfânta Ana. Ce să nu faci pe 9 septembrie

Acest lucru l-a durut foarte mult pe bătrân, iar el, considerându-se cel mai păcătos dintre oameni, a hotărât să nu se întoarcă acasă, ci să se retragă în singurătate într-un loc pustiu.

“Mă voi retrage în pustiu și voi sta și nu voi mânca nimic, ci mă voi ruga și voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soției mele”.

Când Sfânta Ana a aflat umilința pe care soțul ei a îndurat-o, ea s-a rugat cu tristețe lui Dumnezeu cu post și rugăciune să îi dea un copil.

În pustietate, Ioachim s-a rugat, de asemenea, lui Dumnezeu pentru a avea un copil. Rugăciunea cuplului sfânt a fost ascultată. 

Un înger le-a spus că li se va naște o fiică, care va fi binecuvântată mai presus de toate femeile. El le-a spus, de asemenea, că ea va rămâne o fecioară, va fi dedicată Domnului și va trăi în Templu, și va naște Mântuitorul. 

Ascultând instrucțiunile mesagerului ceresc, Sfinții Ioachim și Ana s-au întâlnit la Poarta de Aur din Ierusalim. Apoi, așa cum Dumnezeu a promis, li s-a născut o fiică și au numit-o Maria. Pe când Fecioara Maria era un copil, Sfânta Ana a dus-o la Templu și a lăsat-o acolo. Ea a rămas orfană de mică după acest episod, deșii părinții ei au mai trăit după aceea.

Citește și: Ce rugăciune este bine să spui de Sfânta Ana. Cuvintele pe care este bine să le rostești pe 9 septembrie ca să fii ferit de necazuri

Sfântul Ioachim a murit câțiva ani mai târziu, la vârsta de 80 de ani, după ce fiica sa a mers să trăiască în Templu. Sfânta Ana a murit la vârsta de 70 de ani, doi ani după soțul ei.

Sfinții Ioachim și Ana sunt adesea invocați de cuplurile care încearcă să aibă copii.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Ioachim și Ana

Pe 9 septembrie sunt prăznuiții Sfinții și Drepții Prinți Ioachim și Ana. Există câteva tradiții și obiceiuri de Sfinții Ioachim și Ana, cei despre care se spune că sunt protectorii cuplurilor care încearcă să facă copii. 

Această sărbătoare este foarte importantă pentru creștinii ortodocși, care respectă toate tradițiile vechi.

Astăzi nu se face curățenie, nu se spală hainele de mână și nu se muncește, cât timp se oficială slujba la biserică.

Se spune că este bine să faci un cadou unui copil, fie că este nevoiași, din propria familia sau chiar copilului tău, pentru a o cinsti pe Sfânta Ana, protectoarea copiilor și a femeilor însărcinate.

De Sfinții Ioachim și Ana nu trebuie să ții ranchiună sau să stai supărat pe cei din jur, cu atât mai puțin să te cerți cu oamenii. Credința populară este că că în această te cerți cu cineva, toată suferința provocată ți se va întoarce înapoi.

Te-ar putea interesa și: Calendar ortodox 9 septembrie. Ce mari sfinți prăznuim azi, o zi mare! Ce nu ai voie să faci, sub nicio formă

O credință populară spune că dacă femeile însărcinată intră în Biserică în această zi, vor avea parte de o naștere ușoară.

Unii spun că aceasta este o zi în care se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți din familie.

Oamenii se feresc să împrumute haine sau bani în această zi. De regulă, superstițiile și obiceiurile de Sfinții Ioachim și Ana se păstrează și acum, iar oamenii au grijă să nu încalce tradițiile vechi.

Tot în această zi, cei cu numele Ioachim sau Ana își celebrează onomastica.