Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 2024. Ce trebuie să facă fetele nemăritate

de: Andreea Vînătoru
23 04. 2024

An de an, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este prăznuit pe data de 23 aprilie. Este unul dintre cei mai venerați Sfinți din biserica ortodoxă și mai este supranumit și protectorul vegetației, al vitelor și al oilor. Sărbătoarea cu cruce roșie este ținută de toți creștinii. Iată ce tradiții și obiceiuri se respectă cu sfințenie de Sfântul Gheorghe 2024!

Sfântul Gheorghe, cel mai venerat Sfânt din calendarul creștin ortodox

Conform tradiției creștine, Sfântul Gheorghe a trăit în secolul al III-lea, în Cappadocia, regiune care face parte acum din Turcia. A fost un general roman de origine greacă și ofițer în garda împăratului roman Dioclețian. La vremea respectivă,  Sfântul Gheorghe și-a arătat credința în Iisus Hristos, motiv pentru care a fost întemnițat și supus la orori de nebănuit.

Deși a încercat să-l facă să renunțe la credința creștină, Sfântul nu s-a dat bătut și a îndurat multe torturi din partea ordinului imperial al lui Dioclețian. În icoane, Sfântul Gheorghe apare pe cal în timp ce omoară cu sulița un balaur. Se pare că această ipostază reprezintă momentul în care Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena care era terorizată de acea creatură.

Vezi și: Când este Sfântul Gheorghe în 2024. Pe ce dată pică

Sfântul Gheorghe 2024 – tradiții și obiceiuri

Încă din vremuri străvechi,  Sfântul Gheorghe, supranumit și purtătorul de biruință, este prăznuit cu mare fast pe 23 aprilie. În anumite zone, el este considerat a fi un zeu al vegetației, al naturii înverzite, al vitelor și al oilor.

Multe dintre tradițiile și obiceiurile de Sfântul Gheorghe nu se mai țin la fel ca-n trecut, dar cei de la sate încă mai păstrează anumite lucruri. Spre exemplu, în dimineața de 23 aprilie, bărbatul casei așază la stâlpii porților, ai caselor, ferestrelor și ușile de la grajduri, dar și la morminte ramuri verzi.

În acest mod, se crede că atât animalele cât și oamenii sunt protejați de forțele malefice. Ramurile verzi erau păstrate pe întreaga durată a anului pentru a fi folosite ca leacuri împotriva bolilor necruțătoare.

Ce trebuie să facă fetele nemăritate

Totodată, fetele nemăritate care vor să își viseze ursitul în noapte de 22 spre 23 aprilie, trebuie să privească într-o cofă plină cu apă. În plus, de Sf. Gheorghe, fetele trebuie să pună în mijlocul drumului brazde verzi, împodobite cu coronițe, pentru a observa care băiat va călca peste ele.

Dacă flăcăii nu calcă peste acele brazde, fetele urmează să se căsătorească în anul respectiv. Se mai speculează că pe 23 aprilie nu este bine să dormi, pentru că cel care va face acest lucru va dormi tot anul.

Vezi șiLa ce oră a murit Iisus Hristos. Se întâmpla pe 3 aprilie 33, dar puţini credincioşi ştiu în ce parte a zilei s-a stins Mântuitorul

În vremurile de demult, păstorii obișnuiau să dea petreceri în jurul focului, unde împărțeau celor prezenți caș, lapte proaspăt și plăcinte cu brânză. „Focul viu” semnifică ritualul de purificare, cu încărcătură magică. Și sar peste focul respectiv, pentru a fi sănătoși tot anul.

La biserici, femeile împart liliac, iar în unele regiuni se dă leuştean de pomană. Se spune că acestea păstrează sănătatea oamenilor şi animalelor din ogradă pe tot timpul anului şi îi feresc de rele.

Vezi și: Nume care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe 2024. Cui trebuie să îi urezi la mulți ani