Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce este bine să dai de pomană astăzi

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce este bine să dai de pomană astăzi
Sfântul Dumitru - tradiții și obiceiuri

An de an, Biserica Ortodoxă, îl sărbătorește conform Calendarului Creștin Ortodox, pe Sfântul Dumitru. Legat de această mare sărbătoare sunt legate o serie de tradiții și obiceiuri. Iată așadar ce tradiții și obiceiuri sunt de Sfântul Dumitru și ce e bine să dai de pomană astăzi.

Sfântul Dumitru – ce e bine să dai de pomană astăzi potrivit tradițiilor și obiceiurilor

Iată ce obiceiuri și tradiții sunt legate de sărbătoarea Sfântului Dumitru, cel care este stăpân peste sezonul rece, potrivit libertatea.ro:

  • De Sfântul Dumitru se tocmesc servitorii pentru diverse treburi și se strică stânele
  • Tot acu se tund coamele cailor care au până în trei ani, pentru a avea păr frumos
  • Dacă de Sfântul Dumitru este vreme rece, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna p să fie lungă şi frumoasă
  • Dacă de Sfântul Dumitru va fi lună plină şi cerul acoperit de nori, iarna o să fie una aspră și cu zăpezi mari
  • Cei care au împrumuturi este bine să le achite în această zi, dar trebuie să facă alte calcule noi
  • În această zi se pomenesc sufletele celor adormiți. De sufletul acestora se dau de pomană colivă și colaci în formă de cruce. Este bine să mai dăm de pomană: covrigi, pâine, nuci, mere, struguri şi prune uscate.

Rugăciune de Sfântul Dumitru

Creștinii ortodocși pot citi o rugăciune în această mare sărbătoare a Sfântului Dumitru, care le va fi de folos:

„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu și hărăzit să ocupi funcția de proconsul, în timpul crudului persecutor al creștinismului, Maximilian; lucrul acesta ți-a îngăduit să poți vesti cu mai multă ușurință și autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenințările lui, ci ai renunțat la orice demnitate lumească pentru a câștiga fericirea veșnică. Mijlocește-mi și mie harul să gust măcar în parte fericirea.

Împărțind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruință al creștinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulițele ucigașilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce. Te rog mijlocește-mi și mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o dă trăirea sinceră a credinței. Binecuvântează-mă și pe mine, ca să mă pot împotrivi greutăților pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apăra credința.

Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia și dragostea cu care ai îndurat toate suferințele săvârșind nenumărate minuni cu moaștele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor. Dă-mi și mie harul să fiu în viată o plăcută mireasmă a lui Cristos în mijlocul lumii stricate și să duc pe cât mai mulți pe drumul mântuirii prin pilda și rugăciunea mea. Amin.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI