Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică 2023. Ce nu trebuie să faci pentru a nu atrage răul în casă

de: Andreea Vînătoru
07 09. 2023

An de an, Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie. Această sărbătoare este trecută cu cruce în calendarul ortodox, iar românii respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică 2023. Iată care sunt cele mai importante în rândul creștinilor!

Sfânta Maria Mică 2023 – istoric religios

În fiecare an, pe data de 8 septembrie, creștinii prăznuiesc Nașterea Maicii Domnului, sărbătoarea mai fiind cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mică. Pentru cei care nu știu, această zi marchează trecerea de la vară la toamnă și aduce cu ea o serie de tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică 2023, pe care românii le țin cu sfințenie, în funcție de zona în care locuiesc.

Sfânta Maria Mică este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, drept urmare, are și o semnificație religioasă profundă. Sfânta Maria Mică se sărbătorește atât în biserica ortodoxă, cât și în cea catolică. Conform istoricilor, Nașterea Sfintei Fecioare este datată între anii 19 și 22 î. Hr., fiind rodul rugăciunii Sfinților, Drepților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana. Mai mult de atât, Maria a fost aleasă de Dumnezeu să fie mama Mântuitorului și să aducă creștinilor speranța și mântuirea.

Se spune că Drepţii Ioachim şi Ana, părinții Fecioarei Maria, deși înaintați în vârstă, şi-au dorit nespus de mult un copil, așa că se rugau la Dumnezeu să le dăruiască unul. Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana erau des batjocoriți de oameni, lipsa urmașilor fiind considerat un blestem al lui Dumnezeu. Conform înscrierilor bisericești, în al cincizecilea an al căsătoriei lor, Marele Preot de la Templu le-a refuzat jertfa și i-a blestemat.

În urma rugăciunilor, Domnul le-a trimis îngerul Său, care le-a dat vestea bună că vor avea „o fiică mult binecuvântată”. Astfel, Ana a rămas însărcinată cu Sfânta Fecioară Maria, supranumită Împărăteasa tuturor Sfinţilor, sprijinitoarea păcătoşilor, atotputernica ajutătoare şi rugătoare pentru toţi oamenii.

Această sărbătoare a început să fie prăznuită încă din secolul al V-lea, însă în Occident a fost introdusă în secolul al VII-lea, în timpul Papei Serghie I.

Citește și: Ce nu se face de Sfânta Maria Mică? E mare păcat, vei atrage ghinionul

Citește și: Rugăciunea pe care să o rostești de Sfânta Maria Mică. Cuvintele puternice care pot face minuni pe 8 septembrie

Sfânta Maria Mică 2023 – superstiții, tradiții și obiceiuri

Pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, creștinii țin cont de anumite tradiții, obiceiuri și superstiții, pentru a avea un an ferit de probleme. Iată, așadar, ce este bine să faci în această zi de mare sărbătoare!

În primul rând, una dintre cele mai răspândite tradiții este legată de recoltarea plantelor și fructelor tămăduitoare, bătutul nucilor și culesul viilor. Oamenii se pregătesc să strângă roadele și să înceapă semănatul pentru toamnă.

Tot pe 8 septembrie, femeile trebuie să împartă struguri și prune, pentru ca morții să primească din roadele culese la început de toamnă.

Tradiția mai spune că la Nașterea Maicii Domnului nu este bine să se aprindă focul, indiferent cât de frig ar fi, pentru că acest lucru aduce ghinion și boală.

Ce trebuie să facă femeile care își doresc copii

Ziua de 8 septembrie este prielnică pentru femeile care nu pot rămâne însărcinate. Se spune că dacă se vor ruga la Maica Domnului, ele vor fi binecuvântate cu un copil sănătos și voios. Pe de altă, emeile care sunt deja însărcinate, trebuie să dea de pomană în această zi oamenilor și copiilor nevoiași, pentru ca nașterea să fie una ușoară, iar bebelușul să fie sănătos.

În această zi de mare sărbătoare, de Sfânta Maria Mică, bărbații nu au voie să facă niciun fel de treabă în casă sau în gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă și să spele, pentru a nu atrage răul asupra familiei și copiilor.

În anumite zone din țară, oamenii cred că toamna va fi urâtă şi cu precipitaţii dacă plouă pe 8 septembrie. În schimb, înfloresc merii şi perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor.

De asemenea, creștinii sunt ferm convinşi că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică, iar păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde şi insectele se ascund în pământ.

Citește și: Pe ce dată pică Sfânta Maria Mică 2023? Care este semnificația acestei sărbători