Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria 2023. Ce nu este bine să facă femeile pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului

de: Ionuț Vieru
15 08. 2023

Pe data de 15 august 2023, creștinii ortodocși și catolici prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători ale lunii august, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie. Aflați în rândurile următoare câteva tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria 2023 și ce este bine să faci în această zi.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria 2023

În popor, Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. Sfânta Maria este prăznuită în fiecare an în toate bisericile ortodoxe la data de 15 august. Această sărbătoarea marchează Adormirea și proslăvirea Maicii Domnului, înălțată în trup la cer de către Fiul său, Iisus Hristos.

Fecioara Maria a fost fără de păcat, fiind aleasă pentru a deveni Maica lui Iisus, potrivit învățăturilor creștine. Tradiția bisericească spune că sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post. După data de 15 august începe perioada în care se pot face nunți și se fac cele mai multe praznice de pomenire a celor decedați.

Totodată, în anumite zone ale țării, data de 15 august este considerată ziua morților. În această zi se face pomenirea celor decedați, iar sărbătoarea celor care poartă numele Sfintei Mării se face mai târziu, pe 8 septembrie.

Potrivit tradițiilor, de Sfânta Maria ciobanii coboară cu turmele de oi de pe munte, acesta fiind un semn că anotimpul călduros este pe sfârșite. La sate se spune că nu este bine să aprinzi focul cu două zile înainte de sărbătoare. În caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească.

Citește și: Când începe Postul Adormirii Maicii Domnului 2023 și cât durează. Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Sfintei Marii

Pe 15 august este bine ca femeile însărcinate să se roage la Sfânta Maria pentru a fi protejate pe toată durata sarcinii și să le ajute să nască prunci sănătoși. În această zi nu este bine să lucrezi. Gospodarii care nu respectă această tradiție vor avea recoltele blestemate.

Sfânta Maria Mare. Superstiții din popor

Se spune că, în această zi, fetele nemăritate își pot găsi ursitul dacă poartă în sân de-a lungul zilei un fir de năprasnic și se roagă la icoana Maicii Domnului, ținând candela aprinsă. Potrivit tradițiilor, năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria.

În alte zone, fetele își pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a se căsători mai repede și pentru a-și visa jumătatea. În această zi, tinerele necăsătorite culeg plante de leac, pentru a vindeca diferite boli. Se spune că, de Sfânta Maria, aceste plante au o putere magică.

În Transilvania, femeile măritate se trezesc imediat ce răsare soarele și se duc la biserică cu prune, struguri și faguri de miere. Preotul sfințește bunătățile, iar mai apoi sunt împărțite creștinilor. După slujbă, femeile merg în cimitir și tămâiază mormintele celor trecuți în neființă.

Se mai crede, de asemenea, că dacă trandafirii înfloresc chiar de Sfânta Marie, toamna care urmează va fi îndelungată și blândă. Se spune că cine se roagă la Sfânta Fecioară în această zi, ținând post negru, scapă de necazuri grele, de boli și de pagube și capătă, în schimb, alinare și împlinire.

Citește și: Ce este bine să ai neapărat în casă de Sfânta Maria Mică. Așa îți vei feri căminul de necazuri și spiritele rele

Din popor se spune că pe 15 august bărbații trebuie să poarte căciulă și nu pălărie și nu au voie să doarmă pe prispa casei. În ziua de Sfânta Maria nu este bine să îți tunzi părul sau să te întorci din drum, deoarece Maica Domnului se va întrista și va plânge.