Totul despre muntele sacru al dacilor, Kogaionon. Ce știm despre el în ziua de azi

de: Ștefan R. Apostol
06 05. 2020

Pentru marea majoritate a istoricilor civilizația dacă este încă un mister neelucidat, fie că vorbim de evoluția sa, fie că vorbim de preceptele religioase ale dacilor. La fel ca în cazul grecilor antici, dacii credeau în zeități

Totul despre muntele sacru al dacilor, Kogaionon

Istoricii români, și nu numai, în toate teoriile evoluționiste despre civilizația dacă, s-au bazat pe informații sporadice risipite prin izvoarele literare antice. La fel s-a întâmplatși în cazul arheologiclor și a descoperirilor arheologice făcutepe teritoriul României.

Unele dintre aceste descoperiri arheologice, dar și găsirea unor documentei referitoare la existența și evoluția civilizației dacice, fără îndoială, au fost spectaculoase.

Toate acestea la un loc, înr-un fel sau altul, au dus inevitabil la alimentarea interpretărilor. Acestea din păcate, mai mult sau mai puțin avizate, nu au făcut altceva, decât au întreținut o aură de mister și de fascinație în jurul subiectului ”Civilizația Dacică”.

Totul despre muntele sacru al dacilor, Kogaionon. Ce știm despre el în ziua de azi

Unul din subiectele care a încins spiritele specialiștilor în civilizația dacică a fost subiectul ”Muntele Kogaionon”, numit și muntele sfânt.

Sorin Olteanu și Dan Slușanschi, doi celebrii specialiști în ceea ce privește aeastă veche civilizație, în studiile făcute, au găsit un termen tracic, „kaga“, având înțelesul de „sfânt“, și de aici și concluzia că acest munte, sfânt, ar fi existat și că există și azi, dar că este încă învăluit în mister, atât muntele, cât și locația sa.

Aceeași specialiști spuncă această interpretare a cuvântului, bazată pe lectura dubioasă a unei inscripții grecești singulare de la Tomis, nu pare a fi verosimilă.

Ce știm despre el în ziua de azi

Specialiștii au încercat, folosindu-se de toate informațiile pe care le aveau și le au, în continuare, să localizeze geografic Muntele Sfânt Kogaionon dar toate aceste încercări au eșuat.

La un moment dat, s-a speculat ideea, sau mai bine zis ipoteza, că muntele s-ar fi aflat pe un areal întins din Peninsula Iberică până în Munții Caucaz. Această ipoteză a avut la bază un nume generic de munte, bazat pe rădăcinile arhaice *kug- sau *gug-, posibil de factură pre-indoeuropeană.

Alți specialiști nu au căzut de acord asupra acestei ipoteze și au înaintat ideea că ar fi posibil ca Muntele Sfânt, Kogaionon, s-ar afla, fie în nordul Bulgariei de astăzi sau, eventual, în Munții Dobrogei, dar cel mai sigur ar fi fost chiar  în zona capitalei Sarmizegetusa.

Alți autori și căutători ai civilizației dacice au ajuns  în zona Bucegilor, a Ceahlăului, a Munților Godeanu, în căutarea muntelui sfânt, datorită existenței, în această zonă, a celebrelor formațiuni stâncoase naturale cu vag aspect antropomorf.