Totul despre cele 30 de kilograme de aur dispărute din România, în urma cărora statul a obţinut daune de 5,2 milioane de dolari

de: Ionuț Vieru
10 05. 2021

Au ieșit la iveală noi detalii după finalizarea procesului în care statul român a cerut despăgubiri de peste 5 milioane de dolari unor căutători de comori care au traficat pe piața neagră un tezaur furat din Sarmisegetusa.

30 de kilograme de aur dispărute

Mircea Mihăilă și Darius Liviu Baci sunt doi căutători de comori . Aceștia au fost condamnați pentru furtul și traficarea unui tezaur de 3.600 de monede antice de aur, ce provin din Sarmisegetusa Regia. Cei doi sunt obligați să achite despăgubiri statului român în valoare de 5.2 milioane de euro.

Cei doi ar fi descoperit comoara de 30 de kilograme de aur în anul 1998. Timp de mai mulți ani, echipajele de braconieri au căutat prin fostele așezări dacice. Mircea și Darius s-au dat de gol în momentul în care au arătat o parte din galbeni unui pădurar. S-au întâlnit cu acesta în apropiere de Sarmisegetusa Regia, exact în ziua în care au făcut descoperirea.

În luna decembrie a anul 2016, Curtea de Apel Alba Iulia i-a condamnat pe cei doi bărbați la patru ani și patru luni de închisoare pentru traficarea unor tezaure de aur dacic. În anul 2017, Ministerul Culturii s-a îndreptat împotriva celor doi printr-un proces civil. Pentru cele 3.600 de monede de aur traficate, Ministerul Culturii a cerut despăgubiri de 5 milioane de dolari.

55 de kilograme de aur căutate prin INTERPOL

După primele tranzacții, viața celor doi traficanți de comori s-a schimbat radical. În iunie 1999, Darius Baci nu avea surse de venit, însă a depus în bancă o primă sumă de 100.000 de mărci germane. La scurt timp, a devenit om de afaceri și a cumpărat o spălătorie pe care a modernizat-o.

Mai mult de atât, și-a cumpărat un automobil marca Mercedes de lux, a devenit acționar la BRD, sponsor al Primăriei Deva și a petrecut Revelionul în Tunis. De asemenea, a mai investit 100.000 de mărci în mai multe mașini de lux, afaceri și excursii în țări exotice.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în momentul de față, peste 55 de kilograme de aur sunt căutate prin INTERPOL. Valoarea totală a tezaurelor este impresionantă.

„Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor dosare penale: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; cinci scuturi regale din fier; 11 brăţări spiralice din aur; tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc”, informa, recent, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.