Toți salariații sunt vizați. Ce se întâmplă cu contractele de muncă din România

de: Alexandra Chivu
15 07. 2019

Magistrații au luat o hotărâre importantă pentru toți salariații. Este obligatoriu pentru toți cei aflați în această situație. Ce se întâmplă cu contractele de muncă din România?

Ce se întâmplă cu contractele de muncă din România

Înalta Curte de Casație și Justiție(ÎCCJ) a hotărât că în contractele de muncă nu pot fi incluse daune fixe pentru nerespectarea de către angajați a clauzelor contractuale. Mai clar, spre exemplu, angajatorii nu pot stabili dinainte valoarea prejudiciului creat dacă un salariat își dă demisia și nu vrea să respecte perioada de preaviz. Decizia magistraților ca fost publicată vineri în Monitorul Oficial și este obligatorie pentru toți cei aflați în această situație.

Problema a ajuns la această concluzionare după ce un bărbat a contestat o clauză din contractul său, prin care era obligat să îi achite angajatorului cel puțin 1.500 de euro, în cazul în care nu respectă preavizul de demisie. Curtea Supremă a considerat că fiecare greșeală în dauna angajatorului trebuie luat separat și analizată, iar posibilele despăgubiri evaluate de la caz la caz. Așadar, angajatorul trebuie să dovedească îndeplinirea condițiilor angajării răspunderii angajatorului, unde intră și existența și valoarea pagubei suferite prin greșeala salariatului său.

Magistrații au luat o hotărâre importantă pentru toți salariații

Stabilirea cuantumului despăgubirii se va face de către instanța de judecată. ÎCCJ a fixat și că, în cazul în care angajatorul insistă să stabilească în avans daunele pentru nerespectarea clauzelor din contractul de muncă, aceasta este nulă de drept dacă salariatul o contestă în justiție. „Stipularea unei astfel de clauze în contractul individual de muncă este un mijloc de presiune asupra salariatului care, sub amenințarea cu plata unei sume ridicate, este determinat să renunțe la alte drepturi fundamentale ale sale, cum sunt dreptul la alegerea locului de muncă, dreptul la negocieri ulterioare etc”, se arată în decizia ÎCCJ.