Toți românii care stau la bloc sunt interesați. Ce se întâmplă în acest moment în țară

de: Alexandra Chivu
09 09. 2020

Pandemia de COVID-19 a făcut multe pagube în economie, dar domeniul imobiliar a rămas în picioare, ba chiar prosperă. Prețul apartamentelor a scăzut în luna mai în 4 din 6 centre regionale, iar cererea s-a majorat cu un procent de 15% la finalul acestei veri, comparativ cu luna ianuarie.

Cum evoluează prețurile pe piața imobiliară post-pandemie. Românii care stau la bloc trebuie să ia la cunoștință

În martie a avut loc cea mai abruptă scădere de circa 70%, din cauza pandemiei. După ce la începutul anului curent a fost o creștere de 11% la nivel de dinamică a cererilor față de aceeași perioadă din anul 2019 în primul trimestru, în al doilea trimestru cererile s-au prăbușit. Acum, piața imobiliară a revenit într-un trend pozitiv și a înregistrat solicitări asemănătoare cu cele din luna martie.

„Din iunie am înregistrat o revenire a dinamicii cererilor la un nivel ușor peste al lunii februarie, iar în iulie, cu toată perioada de concedii specifice sezonului estival, a continuat trendul de creștere, nivelul de activitate atingându-l pe cel de dinaintea instaurării pandemiei. Vânzările noastre din primele opt luni ale acestui an au depășit valoarea de 1.5 milioane de euro, față de 1.4 milioane de euro în perioada similară a anului precedent” a declarat Cătălin Priscorniță, CEO Blitz România, pentru Capital.

La sfârșitul lunii august, Cluj-Napoca se afla în continuare pe primul loc, cu o medie a prețurilor peste media națională (1.811 euro/mp), fiind urmat de București (1.357 euro/mp), Timișoara (1.293 euro/mp), Constanța (1,234 euro/mp) și Brașov (1.197 euro/mp).

Cauza reașezării pieței: noile dorințe ale oamenilor

Multe persoane își doresc acum o casă cu grădină sau măcar o terasă, drept pentru care și-au vândut locuința, au închiriat pentru o vreme, în timp ce sunt în căutarea unui imobil care să dețină aceste proprietăți.

Pe de altă parte, alții au înțeles că a fost foarte dificil în primul val ca să susțină ratele de la bancă și le este teamă de un alt doilea val, când o să trezească în imposibilitatea de a plăti dările, drept pentru care au decis, probabil, să vândă, pentru a plăti ratele, până când piața le va oferi o alternativă.

PIB-ul României are cea mai mare scădere de la Revoluție încoace din cauza crizei sanitare

Economia României a pierdut aproape 7 miliarde de euro în perioada mai-iunie, lunile cu cele mai crude restricții impuse de pandemia de coronavirus. Datele au fost publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Produsul intern brut a pierdut în aceeași perioadă peste 12%, cea mai mare scădere de la Revoluție și până acum. Cu toate acestea, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și analiștii susțin că lucrurile au început să se îmbunătățească, iar premierul Orban promite că nu va mări taxele și impozitele pentru a face rost de bani la buget.