Toți au râs de Mircea Badea și l-au umilit că locuia cu părinții la 30 de ani. Dar ce se întâmplă în România cu peste 4 milioane de tineri până în 34 de ani
Dacă prin 2015 Mihai Mărgineanu îi dădea peste nas lui Mircea Badea că a stat cu părinții până la 30 de ani, disputa având ca bază atitudinea vedetei Antena 3, în zilele noastre, iată că aproape 4 milioane de români cu vârste între 18 și 34 de ani locuiesc cu părinții.
Mircea Badea, blamat pentru că locuia cu părinții la 30 de ani. Azi, aproape 4 milioane de români până în 34 de ani o fac
„Dacă până la vârsta de 30 de ani ai stat cu părinții pentru că era mai comod, înseamnă că ai o problemă. Dacă te-ai apucat de tras fiare și de sport tot pe la 30 de ani pentru că te înjurau copiii în fața blocului și ai arătat asta la televizor în șpagat, înseamnă că te-ai apucat târziu de spor și de tras fiare.
Dacă ai o prietenă bună care spune că orice ai face tu, idealul ei în viață este să nu se certe cu ține, înseamnă că mai ai o șansă. Dacă ai un fost prieten, înseamnă că prietenii știu de ce”, era o parte din mesajul artistului pentru realizatorul TV.
Astăzi, datele Eurostat arată că 4 milioane de români cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani preferă să trăiască împreună cu părinții. Numărul bărbaților este puțin peste două milioane, față de 1,8 milioane de femei. Ca pondere în populația totală din aceeași grupă de vârstă aceștia reprezintă 56,4%.
Motivele nu țin doar de aspectul financiar. O parte dintre ei trăiesc cu un singur părinte care are nevoie de îngrijire, iar angajarea unui persoane care să aibă grijă de acesta ar fi mult prea costisitor. De asemenea, costurile pentru achiziția unei case au crescut. Dacă acum 20 de ani aveai nevoie de 66 de salarii ca să îți iei o garsonieră, acum ai nevoie de peste 70.
În plus, accesul tinerilor la o locuință scade de la o generație la alta. În 2000, salariul mediu era de 2.139.138 de lei, iar un euro valora 20.300 lei. Exprimat în moneda europeană, salariul mediu era de 105 euro, iar, de pildă, o garsonieră în Titan era aproape 7.000 de euro, adică puțin peste 66 de salarii medii nete.
Tinerii din țările nordice sunt la polul opus
În 2020, aceeași garsonieră în același cartier costă aproximativ 48.000 de euro, iar salariul mediu net este de 680 de euro, ceea ce face ca un solicitant să aibă nevoie de peste 70 de salarii nete. La polul opus stau tinerii din țările nordine, care sunt în topul clasamentului teritoriilor unde aceștia locuiesc singuri.