Tot mai mulți tineri, predispuși la infarct. Nutriționiștii avertizează: ”Otrava din farfurie!”. Măsurile luate de Marcel Pavel și de Dan Negru EXCLUSIV
În ultimii ani a crescut alarmant numărul cazurilor de infarct și de AVC, în rândul persoanelor cu vârste sub 50 de ani. Ce măsuri trebuie luate, de urgență, pentru a evita astfel de probleme de sănătate grave? Nutriționiștii trag un semnal de alarmă, prin intermediul Playtech Știri. Aflați care este otrava din farfurie și de ce sunt importante, încă din copilărie, regulile în alimentație. Iar nume sonore din showbiz ne invită la plimbări în aer liber, prin parc, pentru a evita sedentarismul, considerat un alt factor de risc cardiovascular.
Codruța Pantelimon, nutriționist: ”Din păcate, tineretul mănâncă, nu se hrănește!”
S-au înregistrat cazuri de infarct și de AVC și în rândul tinerilor de 30 de ani. Ce se întâmplă, de fapt, și care sunt factorii care duc la aceste grave probleme de sănătate, care ne pun viața în pericol? Prin intermediul Playtech Știri, nutriționista Codruța Pantelimon ne atrage atenția că alimentația tinerei generații este bazată prea mult pe fast food și pe sucuri energizante. În combinație, fac ravagii în organism:
”Trebuie eliminat fast food street food din meniu! Din păcate, tineretul mănâncă, nu se hrănește! Nici măcar nu asociază lângă carne ceva verdețuri, salate. În plus, sucurile energizante și fumatul afectează sistemul circulator și vascular.
Dar și lipsa somnului odihnitor, din cauza gadgeturilor, gândurile și vorbelor nocive. Alimente otravă pentru organism? Modul de preparare, în ulei de palmier rafinat, care, folosit de multe ori, ca în fast food și street food, este dăunator organismului”.
Citiți și Ce se întâmplă în corp cu o lună înainte să faci infarct. Atenție, nu ignora semnele clare!
”Regulile alimentației sănătoase necesar să fie implementate din fragedă pruncie”
Codruța Pantelimon mai e de părere că obiceiurile alimentare pleacă din familie, părinții fiind principalii răspunzători:
”Părinții sunt prinși în joburi, până seara, târziu, iar adolescentul nu este educat să-și gătească și singur o salată. Pentru că mami îi dă copilului cu lingurița până târziu, în loc să îi dea lingura, ca să învețe singur. Sau să-și strângă masa, să ajute să pună masa.
În loc să-l învețe să pescuiască îi dă direct peștele în mână. Deci? Concluzia? Peștele de la cap se împute. Colesterolul mărit din punct de vedere emoțional vine din prea multă furie acumulată. În extremis, aș zice, de la prea multă cocoloșeală, în pruncie, la abandonul, în adolescență. Regulile alimentației sănătoase necesar să fie implementate din fragedă pruncie, ca exemplu, în primul rând, din partea mamei.
Una este să ”mai calci, din când în când, pe bec”, alta este să nu știi nici măcar de unde ”se aprinde becul!”.
Marcel Pavel: ”Zilnic mă plimb 8 km prin Herăstrău!”
Sedentarismul reprezintă un alt factor de risc cardiovascular. În timpul pandemiei de Covid-19, dar și după, foarte mulți angajați lucrează online, astfel că ies foarte rar din casă, cel mult în weekend-uri. Lipsa mișcării și alimentația haotică duc la un stil de viață total nesănătos.
Vedetele ne invită la mișcare, în parc, la alergat, la plimbări cu bicicleta sau chiar la o partidă de baschet. Solistul Marcel Pavel nu a renunțat, nici în prezent, după aproape patru ani de când a suferit o formă gravă de Covid-19, la plimbările zilnice în aer liber:
”Fac în fiecare zi câte un tur de Parc Herăstrău, am calculat, sunt cam 8 kilometri, vreo 11.500 de pași. Este plimbarea mea zilnică, de două ore!”, spune Marcel Pavel, care, de fapt, și zilele trecute, și-a postat, pe conturile sociale, fotografii din deja obișnuita lui plimbare prin parc.
Dan Negru: ”Sunt, din când în când, un jucător de baschet”
Dan Negru susține că și el face mișcare. Nu a luat exemplul celorlalte vedete, de a se plimba prin parcuri, la primele ore ale dimineții, însă și el are inclus în program câteva ore de sport:
”Eu cred că ține de gene, de ADN. Ai mei nu au fost oameni grași, am avut o copilărie cu o alimentație sănătoasă. Fac sport, dar nu mă agit, sunt un jucător de baschet, din când în când.
Nu alerg 10 kilometri, gândindu-mă că trebuie să slăbesc. Mănânc mult, n-am ore, dar mănânc sănătos”, ne-a spus Dan Negru, pentru Playtech Știri.
Răzvan Popescu: ”Ies la alergat și de Sărbători”
Dar nici Răzvan Popescu, vedeta Radio ZU, care a slăbit peste 50 de kilograme, în urma operației de micșorare a stomacului, nu renunță la programul de relaxare, în parc, indiferent că plouă, ninge sau e caniculă:
”Azi am făcut 6 kilometri, dar sunt zile și zile de antrenament, în Delta Văcărești sau în Parcul Tineretului, am și câte 10 km pe zi, alerg în orice perioadă, chiar și de Sărbători. Vreau să fiu în formă. Sportul îmi dă o stare incredibil de bună. Nu dau și autografe, la ora la care ies la mișcare în aer liber nu este mai nimeni în parc”.
Răzvan Popescu este văzut, adesea, pe străzile Bucureștiului, pedalând de zor pe bicicleta electrică:
”Bicicletele electrice sunt pentru leneși, recunosc că ăsta a fost primul meu gând atunci când le-am văzut pentru prima oară. După trei luni de când am și eu una în posesie m-am sucit.
Când ai o electrică nu înseamnă că nu mai pedalezi, există opțiunea să reduci la zero asistarea motorașului electric și poți da din picioare până îți sar capacele, ca la o bicicletă clasică. Dar senzația de ușurare e fantastică, atunci când te ajută să urci o pantă care în mod normal ți-ar scoate și sufletul din tine”, mai menționează Răzvan Popescu.