17 aug. 2019 | 14:57

Tot ce trebuie să știi despre bicarbonatul de sodiu. Riscuri și beneficii ale utilizării frecvente

Știri generale
Tot ce trebuie să știi despre bicarbonatul de sodiu. Riscuri și beneficii ale utilizării frecvente
Bicarbonat de sodiu - riscuri și beneficii

Bicarbonatul de sodiu este renumit pentru beneficiile sale asupra sănătății și este tot mai folosit în treburile casnice. Mulți îl folosesc pentru a înlocui diverse medicamente, însă medicii atrag atenția că utilizarea ingredientului în mod excesiv are și riscuri, nu doar beneficii.

Bicarbonat de sodiu – riscuri și beneficii

Bicarbonatul de sodiu este folosit în mod tradițional la prepararea prăjiturilor, însă de-a lungul timpului oamenii au descoperit că poate fi folosit pentru a îndepărta petele de pe diferite suprafețe și pentru a scăpa de mirosurile neplăcute. Mulți îl folosesc pentru a se spăla pe dinți, pentru a scăpa de acnee sau îl iau ca pe un medicament. Utilizarea bicarbonatului are foarte multe beneficii, iar acest lucru este recunoscut chiar și de medici.

„Bicarbonatul a fost cunoscut dintotdeauna ca un excelent pansament gastric, datorită capacităţii sale de a neutraliza secreţiile acide din stomac. Având în vedere că este puternic alcalinizant, era folosit şi în dermatologie, una dintre cele mai frecvente utilizări fiind în tratarea micozelor bucale, prin gargară cu soluţie cuu bicarbonat, care schimba pH-ul gurii”, spune medicul Marius Călinici.

Există însă și foarte multe riscuri, principalul fiind supradozarea, în condițiile în care bicarbonatul de sodiu nu este considerat medicament, ci aliment.

„Organismul uman are capacitatea de a se adapta atât la aciditate, cât şi la alcalinizare. Reacţia organismului de adaptare la alcalinizarea puternică este vasodilataţia cerebrală, care duce la edem cerebral, de aici putându-se ajunge, în unele cazuri, chiar la deces”, precizeazăa medicul.

Specialiștii atrag atenția că un prim semn că o persoană s-a intoxicat cu bicarbonat de sodiu este umflarea feței. De asemenea, medicii sunt sceptici atunci când vine vorba despre folosirea ingredientului pentru tratarea afecțiunilor maligne. Așadar, utilizarea ocazională a bicarbonatului nu este dăunătoare, dar se recomandă folosirea lui în domeniul pentru care a fost produs, adică în bucătărie.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Pască fără aluat. Rețeta lui Sorin Bontea
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
Capital.ro
Aparatele care pot fi reparate chiar dacă au ieşit din garanţie. Regula, adoptată de Parlamentul European
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro