Topul scumpirilor în UE. Ce loc șocant ocupă România
Agenția europeană de statistică Eurostat a dat publicității cel mai recent raport al UE cu privire la rata inflației și legat de scumpirile lunilor noiembrie și decembrie în tot spațiul european. Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 4,9% în noiembrie 2021, în creștere de la 4,1% în octombrie. Cu un an mai devreme, rata a fost de -0,3%. Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a fost de 5,2% în noiembrie 2021, în creștere de la 4,4% în octombrie, iar în decembrie rata anuală a scăzut la 5.0%. Aceste cifre sunt publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.
Uniunea Europeană și explozia prețurilor la final de 2021
În raportul anual al Eurostat, România ocupă locul 23 la creșterea ratei anuale a inflației. Conform acestuia, în decembrie anul trecut rata ajunsese la 6.7, cu o creșere procentuală de 0,5. De cealaltă parte, întreg spațiul european, spune Eurostat, a avut la finele lunii decembrie o rată a inflației de 5.0%, adică o creștere de 0.4 puncte procentuale.
Cifrele în sine poate nu înseamnă nimic, dar dacă e să ne raportăm la criza economică generalizată din cadrul UE, vom constata că procentele se regăesc în special în prețurile crescute în această perioadă. Criza energetică, care afectază tot spațiul comunitar european, pandemia și blocajele susținute, au determinat o creștere a prețurilor în mai toate statele europene, România ocupând un loc șase în topul statelor cu creșteri masive ale prețurilor.
Deficit în comerțul cu bunuri, dar creștere la importuri
Conform acelorași date publicate de Eurostat, nici la exporturi Uniunea Europeană nu a stat foarte bine, înregistrându-se la finalul lunii noiembrie și decembrie un deficit major în comerțul cu bunuri. Pe acest segment zona euro a înregistrat un deficit de 1,5 miliarde de euro în comerțul cu bunuri cu restul lumii în noiembrie 2021, comparativ cu un excedent de 25 miliarde euro în noiembrie 2020.
Cu toate astea, exporturile de bunuri din zona euro către restul lumii în noiembrie 2021 a fost de 225,1 miliarde de euro, în creștere cu 14,4% față de noiembrie 2020. Importurile din restul lumii s-au situat la 226,6 miliarde de euro, în creștere cu 32,0% față de noiembrie 2020, o creștere determinată în principal de creșterea valorii importurilor de energie.
Ultima dată când zona euro a înregistrat un deficit a fost în ianuarie 2014. Schimburile comerciale în interiorul zonei euro au crescut la 204,3 miliarde euro în noiembrie 2021, în creștere cu 22,1% față de noiembrie 2020.
România pe locul 6 în UE la creșterea prețurilor
Ratele mari ale inflațiilor în statele membre au determinat și explozia prețurilor, creșterile fiind semnificative, atât per total, dar și la nivel de stat. Pe primele locuri, dacă ne referim la rata inflației, regăsim state precum Estonia care a înregistrat 12% creștere a ratei inflației, Lituania cu 10,7% rată a inflației, și surprinzător, Polonia cu 8%.
România ocupă locul 6, înregistrând, conform Eurostat, o creștere a ratei de până la 6,7%, tradus în creșterile masive ale prețurilor, atât la servicii, ca urmare a crizei energetice, dar și la produsele de larg consum, unde procentele sunt semnificative.
Noile date, oferite de INS, arată în fapt o rată mult mai mare a inflației, de 8,5%, cee ce ne-ar pune înaintea Poloniei, dacă ar fi să refacem topul despre care vorbeam anterior. Cele mai mari procente de creștere, mai spune INS, sunt la energie, de 50%, la ulei, aici creșterea fiind de peste 27% și la cartofi, în acest caz procentul fiind de 25%.
Alte scumpiri înregistrate în decembrie 2021 în România au fost la legume și conserve de legume, cu cel puțin 10.14%, la produsele de tip margarină, cu 11,70%. Scumpiri au fost și la produsele de panificație, în special la pâine, creșterea reală fiind de 10,32%, ca urmare a creșterii prețului la făină, înregistrându-se un procent de 10,03%.
Trendul este în continuare de creștere, iar criza energetică și scumpirile la combustibili, cu cel puțin 22%, nu fac altceva, decât să mărească prețurile la aproape toate produsele și serviciile, atât pe plan local, cât și în întreaga zonă euro.