Topârceanu, ”masacrat” în manualul de clasa a doua: Ce soluție a găsit învățătoarea

de: Puiu Alexandru
16 10. 2018

George Topârceanu este unul dintre poeții clasici ai literaturii române, dar dacă i-ai citi poezia din manualul unic pentru limba română de clasa a doua, ți-ai schimba părerea.

Nu știu dacă a fost o problemă de obținere a drepturilor de autor sau de ignoranță totală, dar precum o melodie remixată prost, o populară poezie a lui George Topârceanu a ajuns să fie ”masacrată” în manualul de clasa a doua. În schimb, reacția învățătoarei care a sesizat problema și soluția la care s-a gândit, este neprețuită.

Partea bună, dacă o putem numi așa, este că poezia Balada unui greier mic nu mai figurează ca fiind de George Topârceanu, ci ”după” George Topârceanu. Pentru un profan, distincția s-ar putea să nu fie foarte clară, dar dacă citești poezia, vei înțelege de ce a fost deranjată învățătoarea Petronela Vali Slavu de la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petroșani. Aceasta a simțit nevoia să se descarce pe Facebook.

„Asemeni greierașului din poezie, și eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topârceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată? Mai ales finalul sună ca naiba”, a scris Petronela-Vali Slavu pe Facebook.
„Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam că o să vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam să mai adun / O grăunţă cât de mică, / Să nu cer de împrumut / La vecina mea furnică, / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Sunt tare mic şi necăjit!”, este varianta din manual.
„Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam c-o să mai vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam şi eu s-adun / O grăunţă cât de mică, / Ca să nu cer împrumut / La vecina mea furnică, / Fi’ndcă nu-mi dă niciodată, / Şi-apoi umple lumea toată / Că m-am dus şi i-am cerut… / Dar de-acuş, / Zise el cu glas sfârşit / Ridicând un picioruş, / Dar de-acuş s-a isprăvit… / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Tare-s mic şi necăjit!”, este varianta corectă.

La finalul postării, învățătoarea a detaliat soluția la care s-a gândit. „Problema de astăzi am rezolvat-o așa: am scos la imprimantă varianta „de”, nu „după” Topârceanu și elevii au lipit-o peste varianta schilodită de niște minți înguste”. Aceasta este doar cea mai recentă problemă cauzată de manualele unice care au fost introduse în acest an în școli cu greșeli semnificative și costuri aferent astronomice.