Top perle Evaluare Națională 2024. Ce gafe de tot râsul au scris elevii la Limba română

de: Ștefan R. Apostol
28 06. 2024

În urmă cu trei zile a început Evaluarea Națională 2024, cu proba scrisă la Limba și Literatura Română, iar Ministerul Educației anunța că sunt așteptați peste 170.000 de elevi, din care puțin peste 7000 au lipsit, iar cei care au dat examenul au reușit să facă gafe de tot râsul. Ca în fiecare an, și de această dată avem un top al perlelor, care scot în evidență ce gafe de tot râsul au scris elevii la Limba română.

Evaluarea Națională 2024. Pe 25 iunie, candidații au dat proba scrisă la Limba Română

Așa cum spuneam în introducere, elevii claselor a VIII-a au trecut prin primul examen al maturității, cu proba scrisă la Limba și Lieratura Română, iar cadrele didactice spun că și în acest an a fost una relativ ușoară, cu condiția ca toți candidații să fi învățat.

Din totalul candidaților așteptați la sesiunea din acest anla Evaluarea Națională 2024, aproximativ 170.000 de elevi, conform Edupedu.ro, puțin peset 7.000 au lipsit din sălile de examinare, ponderea nefiind una cu mult mai mare față de sesiunea de anul trecut.

Cu toate astea, spun analiștii educaționali, deși subiectele au fost la îndemână, mulți au fost cei care fie au rezolvat subiectele greșit, fie aproape deloc. Ba mai mult, și fără a fi o surpriză, candidații au reușit din nou să-i surprindă pe profesorii corectori cu perlele și gafele de tot râsul scrise la Limba română.

Ce subiecte au avut candidații în 2024

Subiectele din acest an, așadar, simple, le cereau elevilor, spre exemplu, să caracterizeze un personaj din romanul „Cireșarii”, scris de Constantin Chiriță, la subiectul II de la Evaluare Națională 2024, Limba Română.

În celălalt subiect au avut de răspuns la câteva întrebări prin intermediul cărora li s-a evaluat înțelegerea și interpretrea unor texte literare, precum este și fragmentul din „Portret” de Cella Delavrancea.

Pe lângă cele două texe, și cele 9 cerințe, candidații au mai avut și alte 8 cerințe la gramatica limbii române.

Top perle Evaluare Națională 2024

Dacă în anii trecuți candidații reușeau să mai scape de penibilul situației, dar nu fără perle memorabile, se pare că la Evaluarea Națională 2024 perlele și gafele au reușit să devină principalul subiect de discuție între profesorii corectori și în mediul online.

Așadar, vorbim la acest moment de un top perle Evaluare Națională 2024, acestea apărând deja în mediul online și, cum era de așteptat, generând stupoare și furori.

  • „Pot asocia cartea „Cireșarii” cu Biblia, lectura mea suplimentară. Sunt personaje multe, frumoase și copii în amândouă. Printre care, Isus”.
  • „Cireșarii sunt Indiana Jones și Arca Secretelor, doar că români. Și eu ador cireșele! E trăsătura personală care mă apropie de personaj”.
  • „O figură de stil este fâlfâitul. Pentru că e un stil anume de a se se deplasa, fâlfâind unde ai nevoie în ziua aceea”.
  • „Cireșarii erau persoanele care acum, în iunie, și pââână în august, culegeau muuulte cireșe. Apoi le numărau: una, două, trei și tot așa. Șeful cireșarilor era numit cireșar-șef. Ce frumoasă era viața de cireșar!”.
  • „Figură de stil: aripa moale. Nu știm de ce e moale, poate nu e moale, dar așa i s-a părut drăguț autorului”.
  • „Foc este verb. Vine de la ”dai foc”, deci modul prezent”.
  • “s” are rolul de verb, dar e neterminat”.

După cum se poate observa, deși sunt doar o mică parte din numărul mare de gafe de tot râsul au scris elevii la Limba română, realitatea este una extrem de pesimistă și care, din păcate, ne arată cam care este gradul de cunoștințe acumulate de elevi până la acest moment.

Oare la ce ne vom aștepta la BAC-ul din acest an?

Calendarul rămas pentru Evaluarea Națională 2024

  • 28 iunie 2024: Proba scrisă la limba maternă,
  • 3 iulie 2024: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14.00),
  • 3 iulie (orele 16.00 – 19.00): Depunerea contestațiilor,
  • 4 iulie 2024 (ora 8.00 – ora 12.00): Depunerea contestațiilor,
  • 4 – 9 iulie 2024: Soluționarea contestațiilor,
  • 9 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.