Top 3 feluri de mâncare de Crăciun pe care trebuie să le gătești fix după indicațiile Mihaelei Bilic

de: Anca Lupescu
20 12. 2021

Mâncarea este din belșug de sărbători și cu greu te poți abține de la sărmăluțe și alte preparate tradiționale de Crăciun. Nici salata beuf nu lipsește de pe masa românilor, iar totul este completat cu deserturi delicioase și băuturi alcoolice sau carbogazoase. Dacă nu ești atent la aceste aspecte, poți lua câteva kilograme în plus fără să îți dai seama, într-o perioadă foarte scurtă.

Cum să nu te îngrași de la mâncărurile de sărbători

Nutriționiștii ne sfătuiesc să preparăm altfel bucatele tradiționale, astfel încât impactul caloric să fie mai mic. Salata beuf nu trebuie neapărat să fie plină de maioneză și chiar dacă este „beuf”, carnea poate fi înlocuită cu una mai slabă, de piept de curcan sau pui.

Când faci salata beuf, nutriționistul Mihaela Bilic recomandă să folosești castraveți murați în saramură, nu în oțet, pentru că sunt mai sănătoși.

Cartofii fierți și răciți conțin amidon recristalizat cu rol pre-biotic, iar mazărea are fibre. Problema principală constă în maioneză, care are foarte multe calorii.

Dacă nu poți pune mai puțină maioneză, atunci rezumă-te doar la a gusta salata beuf. Două linguri sunt ideale pentru un aperitiv, dacă renunți la pâine sau mănânci doar jumătate de feliuțe.

Trucurile nutriționistului Mihaela Bilic

Piftia este un preparat deloc periculos, care constă doar în carne fiartă cu usturoi. E important ca piftia să nu aibă zgârciuri, oase și șorici, ci mai multă carne macră, spune nutriționistul Mihaela Bilic, conform ProTv.

Grăsimea de la suprafață poate fi îndepărtată după ce piftia s-a răcit și carnea din acest preparat este foarte sănătoasă.

Cât despre sarmale, nutriționistul spune că ele conțin proteine și grăsimi din carne, carbohidrați și legume, adică nimic rău. Totuși, ar trebui să alegi carne slabă și să fierbi sarmalele în zeamă de varză sau suc de roșii, nu în ulei.

De asemenea, limitează cantitatea de costiță sau slănină din sarmale și fierbe-le la abur, nu în grăsimea de la carne și bucățile grase din oala de sarmale.

Sarmalele în sine sunt amestec echilibrat de carne, orez, varză murată și sosul care rămâne. Porția trebuie să fie, totuși, de 3 sarmale, pe care să le consumi cu 2 linguri de mămăligă și 2 lingurițe de smântână. Desigur, atunci când consumi sarmale, ar trebui să renunți la aperitiv.