Cât de legale sunt tonomatele cu suplimente alimentare din București

de: Diana Radu
01 04. 2019

Pe străzile din București au apărut câteva tonomate cu produse „parafarmaceutice”, adică cu suplimente alimentare, pe care le poate achiziționa oricine.

În acest sens, Colegiul Farmaciștilor reclamă faptul că acest tip de comerț nu ar trebui să fie legal, în timp ce Ministerul Sănătății nu are nici un punct de vedere.

„În domeniul nostru de activitate nu există o reglementare expresă care să interzică instalarea de automate pentru vânzarea de Parafarmaceutice, există doar o lege care nu este foarte explicită”, au declarat reprezentanții Colegiului Farmaciștilor.

Conform Ordinul MS nr. 962/2009 – aprobarea Normelor privind inființarea, organizarea și funcționarea farmaciilor și drogheriilor, Art.2 alin „(4) În farmaciile comunitare şi drogherii este interzisă utilizarea tehnicii de vânzare cu autoservire pentru medicamentele de uz uman sau veterinar.”

Colegiului Farmaciștilor nu este de acord cu tonomatele care vând suplimente alimentare

În plus, reprezentanții Colegiului mai atrag atenția asupra faptului că automatele promovează o „publicitate înşelătoare”, deoarece produsele parafarmaceutice sunt vândute sub numele şi sigla unei anumite farmacii.

Legea farmaciei(266/2008, art.29 (3)), „interzice utilizarea cuvântului FARMACIE sau a unui nume derivat în denumirea Drogheriilor , unități farmaceutice prevăzute de aceeași lege. În acest sens sunt prevăzute și sancțiuni conf.art.34 (b)din aceeași lege.”

De asemnea, farmaciștii mai acuză faptul că respectivele aparate sunt ținute afară, în aer liber, lucru care poate duce la deteriorarea suplimentelor, din cauza schimbărilor nefavorabile ale vremii. Cu alte cuvinte, nu este indicat ca produsele respective să stea în ploaie, în umezeală, în căldură, etc.

Însă, pe site-ul oficial care comercializează astfel de aparate este specificat faptul că „automatul respectă standardele farmaceutice europene de calitate, utilizează tehnologia de ultima orăpush and pull, control al temperaturii şi umidităţii, iar produsele din interiorul aparatului sunt protejate de un sistem de răcire integrat şi de un filtru contra razelor UV, aplicat pe geam.”

Colegiul Farmaciștilor din România nu are abilitatea legală de a sancționa eventualele abateri sau încălcări ale prevederilor legale din domeniu. Instituțiile abilitate să aplice sancțiunile prevăzute de reglementările legale sunt: Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor medicale.