Tocăniță de vițel în sos cremos de ceapă. Masa de prânz cu doar 3 ingrediente?

de: Matei Oana
29 11. 2022

 

Această tocăniță este o combinație perfectă de carne și sos cremos de ceapă. Preparată din numai trei ingrediente, această tocăniță, alături de o garnitură de piure de cartofi sau de orez fiert și cu o salată de murături poate fi un prânz complet pentru toată familia.

Cât timp se fierbe tocănița de vițel cu ceapă ?

Modul de preparare general al tocăniței este unul din cel mai simplu cu putință: se taie carnea bucăți, se toacă ceapa mărunt și se înăbușă cu puțină apă. Prin procesul de înăbușire la foc mic, carnea de vișel devine fragedă și suculentă. Dacă aveți o oală sub presiune, timpul de preparare este de o oră. Dacă preparați tocănița în oala clasică, timpul de preparare va fi de aproximativ 2,5 ore. Condimentele se pot combina după gustul fiecăruia, dacă încercați noi combinații de fiecare dată, practic veți obține un nou fel de mâncare. Această tocăniță este delicioasă preparată și cu carne de pui sau de porc.

Ingrediente

  • 800 grame antricot sau pulpă de vițel proaspătă
  • 5 cepe galbene
  • 3 căței de usturoi
  • 50 mililitri de ulei
  • sare, piper, paprika afumată
  • pătrunjel verde

Mod de preparare

1. Într-o cratiță anti aderentă, se încinge uleiul în care se adaugă bucățile de carne tăiate cuburi egale.
2. Se curăță ceapa, se toacă fin, solzișori și se adaugă peste carne.
3. Se amestecă și se lasă carnea să se rumenească ușor apoi se adaugă o cană de apă. Nu se pune multă apă, doar cât să acopere carnea. Se completează cu apă caldă la nevoie.
4. Se adaugă și condimentele, se pune capacul și se lasă să fiarbă totul la foc mic, timp de 2 ore. Fierberea se face la foc foarte mic, cu capacul pus si poate dura  2 ore (depinde de carne si de cat de repede fierbe ea).In acest timp ceapa se „topește” dând însă cărnii si sosului un gust foarte plăcut.
5. După ce carnea s-a frăgezit, se adaugă usturoiul zdrobit, înainte cu 30 de minute de a opri focul.
6. Dacă sosul este prea gros, se diluează cu puțină apă caldă.
7. După ce a fiert bine carnea și lichidul a scăzut, se gustă sosul pentru a completa, la nevoie cu condimente.
8. Se presară pătrunjelul tocat și se închide focul.
9. Înainte de servire, se lasă timp de 10-15 minute, tocănița în oală, sub capac, pentru a se amesteca aromele.

Tocănița de vită cu sos de ceapă se poate servi cu garnitură de piure de cartofi, orez alb dar mai ales cu mămăliguță. Și murăturile merg bine cu acest preparat.

Delicios!