Toader ține de funcție: de ce amână demisia și ce a discutat cu Dăncilă

de: Ciprian Ioana
18 04. 2019

Tudorel Toader, încă ministru al Justiției, amână să-și dea demisia și spune că „va mai reflecta” până la sfârșitul programului. El a avut o întâlnire cu premierul Dăncilă, care a trimis deja cererea de revocare a sa la Palatul Cotroceni.

Tudorel Toader s-a întâlnit joi dimineața cu premierul Dăncilă, dar, deocamdată, își amână demisia. Ministrul, căruia partidul i-a retras sprijinul politic, susține că se va mai gândi în cursul zilei.

„Doamna prim-ministru, după lege, nu poate să ceară demisia, pentru că e un act imperativ.  Am asigurat-o că azi voi reflecta şi până la sfârşitul programului văd dacă îi trimit cu nume şi prenume demisia sau rămânem la varianta revocării. Dacă aveţi rezistenţa, vă voi comunica. Problema demisiei: doamna prim-ministru mi-a cerut să mă gândesc şi la varianta demisiei. Demisia e mai sigură. Trece termenul şi apoi preşedintele trebuie să ia act de ea“.
Tudorel Toader

Jocul de-a demisia sau cum Tudorel se joacă cu nervii PSD

Tudorel Toader pare că se joacă acum cu nervii PSD. Pentru social-democrați, simpla demisie a sa este varianta de dorit, întrucât președintele are la dispoziție 15 zile să ia act de ea și apoi să numească măcar un interimar.

Oricum ar fi, dacă Tudorel Toader își semnează demsia, pleacă din Guvern în termenul prevăzut de lege.

Dacă nu își dă demisia, însă, și merge pe varianta revocării, atunci PSD ajunge la mâna președintelui. Potrivit legii, președintele trebuie să ia act și să semneze decretul de revocare, dar nu înseamnă neapărat că trebuie să accepte și să numească imediat pe cine propune PSD (Eugen Nicolicea, în cazul său). Șeful statului poate prelungi această situație până când dorește.

E motivul pentru care PSD are un plan de rezervă și ar putea merge în Parlament pentru a cere votul pentru o restructurare guvernamentală. Adică o reconfigurare a echipei de la Palatul Victoria. Care, într-adevăr, poate trece rapid prin Parlament, dar negocierile din spate se anunță tensionate.

  • Citește AICI mai multe despre situația lui Tudorel Toader